Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan έφυγε κακήν κακώς από Ρώμη - Γιατί δεν πήγε Γλασκώβη - Όλο το παρασκήνιο - Τι δήλωσε ο ίδιος

Ο Erdogan έφυγε κακήν κακώς από Ρώμη - Γιατί δεν πήγε Γλασκώβη - Όλο το παρασκήνιο - Τι δήλωσε ο ίδιος

Ο Τούρκος πρόεδρος αντί -μετά τη Ρώμη- να ταξιδέψει στη Γλασκώβη επέστρεψε στην Τουρκία

Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε μια... απρόσμενη αλλαγή στο πρόγραμμα του προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μετά τη Ρώμη -όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden- ο Erdogan θα ταξίδευε στη Γλασκώβη προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στην Τουρκία.
Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους.
Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Recep Tayyip Erdogan στη Σύνοδο. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή από τη Ρώμη.
«Δεν πήγαμε στη Γλασκώβη διότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μας. Αυτό δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια μας, αλλά και τη φήμη της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του Middle East Eye, ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψη του στη Γλασκώβη, λόγω του πρωτοκόλλου ασφαλείας που εφαρμόστηκε για την τουρκική αντιπροσωπεία.
Ειδικότερα, δύο άτομα δήλωσαν ότι οι διοργανωτές έθεσαν όρους για το μέγεθος της τουρκικής αντιπροσωπείας καθώς και τα μηχανοκίνητα οχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της Συνόδου, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για την ασφάλεια.
Τελικά, η βρετανική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και ενημέρωσε τους Τούρκους αξιωματούχους ότι θα εφαρμόσει το ίδιο πρωτόκολλο στον Erdogan με αυτό που χρησιμοποιεί και ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε πάλι γνώμη και τελικά ο Erdogan αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι.
Erodogan1.JPGΣτον αντίποδα, πολλοί Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι το... πρωτόκολλο ήταν μια απλή δικαιολογία ώστε ο Erdogan να μην συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ. Κι αυτό διότι απώτερος στόχος του Τούρκος προέδρου ήταν η συνάντηση του με τον Biden. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, ο Erdogan δεν είχε χρειαζόταν να μεταβεί στη Γλασκώβη.

Το θρίλερ με την υγεία του Erdogan


Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, στην Τουρκία έχει ξεσπάσει ένα θρίλερ σχετικά με την κατάσταση υγείας του Erdogan. Από την πλευρά της, βέβαια, η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για fake news.
Επισημαίνεται ότι η υγεία του Erdogan είναι ένα ζήτημα που δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνή και τουρκικό τύπο τις τελευταίες ημέρες. Το δημοσίευμα όμως του Foreign Policy, σύμφωνα με το οποίο ο Erdogan «μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίζει να ηγείται της Τουρκίας» και μπορεί να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, έφεραν ξανά το ζήτημα στο επίκεντρο.
Το δημοσίευμα ανέφερε ορισμένα πρόσφατα βίντεο, στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει στην καλύτερη περίπτωση καταβεβλημένος. Σε ένα από αυτά, ο ίδιος χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του Emine και ενός ακόμα βοηθού για να κατέβει κάποια σκαλιά, σε ένα άλλο φαίνεται να μην μπορεί να περπατήσει στο μαυσωλείο του Mustafa Kemal Atatürk, ενώ υπάρχει και βίντεο που τον δείχνει να «σκοτεινιάζει», σχεδόν να κοιμάται και να λέει ασάφειες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού εορταστικού χαιρετισμού προς τα μέλη του AKP.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει άνοια, αναπνευστικά προβλήματα, σύγχυση, τάσεις προς έμετο ακόμα και ότι έχει εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα - απινιδωτή που παρακολουθεί συνεχώς τους παλμούς του.

 


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης