Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας σε Di Maio (Ιταλία): Η Τουρκία συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο

Δένδιας σε Di Maio (Ιταλία): Η Τουρκία συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τον Ιταλό ομόλογο του, Luigi di Maio, συναντήθηκε στη Ρώμη ο Νίκος Δένδιας

Η τουρκική προκλητικότητα ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ιταλό ομόλογο του, Luigi di Maio, στη Ρώμη.
«Τον ενημέρωσα ότι η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και συνεχίζει να διατυπώνει απειλές κατά της Ελλάδας.
Το casus belli, η απειλή πολέμου, συνεχίζει να ισχύει για την Τουρκία, απέναντι στην Ελλάδα. Η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει απειλή πολέμου κατά της χώρας» δήλωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε «αλλά, απειλές εκπέμπονται και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξήγησα ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αφορά συνολικά στην οικογένειά μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βέβαια την Ιταλία, μια πολύ σημαντική και μεγάλη χώρα στη Μεσόγειο».

Ανοιχτή στην ενίσχυση πολυμερούς συνεργασίας

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εξέλιξη υποδηλώνει την προσήλωση και των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας.
«Κάτι τέτοιο υποστήριξε πρόσφατα και η Ιταλική Γερουσία με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τις θαλάσσιες ζώνες, λαμβάνοντας υπόψη την UNCLOS.
Η κοινή μας βούληση είναι όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου ασπασθούν αυτές τις αξίες, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Κάτι τέτοιο θα συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα.
Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στην ενίσχυση μιας πολυμερούς συνεργασίας, σε αυτή όμως τη βάση. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα μακριά από αυτή την πραγματοποίηση αυτής της προοπτικής» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Di Maio: Μόνο με διάλογο μπορεί να επιτευχθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «με τον Νίκο Δένδια εξετάσαμε πολλά θέματα: Από τις σχέσεις με τις γειτονικές, νότιες χώρες, μέχρι οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω από την τελετή που μόλις ολοκληρώθηκε, με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή των Οργάνων Επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Ζωνών. Μια πράξη που σηματοδοτεί την έναρξης ισχύος της σε διεθνές επίπεδο.
Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για τις δυο χώρες μας και για ένα σημαντικό γεγονός για τη συνεργασία στην Μεσόγειο, που ευχόμαστε να αποτελέσει υπόδειγμα και σημείο αναφοράς για το μέλλον. Μόνον με συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, που η Ιταλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει, θα μπορέσει να επιτευχθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οικονομική συνεργασία

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα δυναμικές, αφού τους πρώτους επτά μήνες τους έτους, οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 27%. «Χάρη στους αριθμούς αυτούς η Ιταλία είναι ο δεύτερος προμηθευτής της Ελλάδας και ο πρώτος πελάτης –στοιχεία σημαντικά, λόγω της παρουσίας, στην Ελλάδα, πολλών ιταλικών επιχειρήσεων. Αρχίζοντας από την ευρεία αυτή συνεργασία, στοχεύουμε στην ενίσχυση των οικονομικών μας ανταλλαγών, ιδίως στις υποδομές και στην ενεργειακή μετάβαση, εκμεταλλευόμενοι τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Μας προσφέρει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε νέες βιομηχανικές συνεργασίες, ευνοώντας μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Θα ενισχύσουμε τον αμοιβαίο ρόλο μας ως ενεργειακού hub στην Ευρώπη, με στόχο και τις νέες τεχνολογίες, για παραγωγή καθαρής ενέργειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης