Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο επιθετικό μήνυμα Erdogan: Η Ελλάδα έχει γίνει στρατιωτική βάση των ΗΠΑ - Ο Μητσοτάκης ψεύδεται για τους μετανάστες

Νέο επιθετικό μήνυμα Erdogan: Η Ελλάδα έχει γίνει στρατιωτική βάση των ΗΠΑ - Ο Μητσοτάκης ψεύδεται για τους μετανάστες
Nέα επιθετική παρέμβαση Erdogan κατά της Ελλάδος
Σχετικά Άρθρα

Σκληρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, αναφέροντας ότι έχει καταστεί στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Παράλληλα κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως ψεύδεται για το μεταναστευτικό. 
Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που παραχώρησε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, ενώ επίκειται η Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, στην οποία θα πάρει μέρος, για πρώτη φορά και η Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτεκτοράτο των ΗΠΑ.
Στο στόχαστρό του, η βάση στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου, όπου υπάρχει μεγάλη δύναμη αμερικανικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.
Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανοί μπορούν και με την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία 5ετούς διάρκειας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, που υπεγράφη πρόσφατα, να έχουν διευρυμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της Αλεξανδρούπολης, η οποία αποτελεί πλέον τη δεύτερη αμερικανική βάση, μετά τη Σούδα στην Κρήτη. 
Ως γνωστόν, η βάση στον Έβρο, προσφέροντας σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του προέδρου της Τουρκίας, που φοβάται, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, ότι οι ΗΠΑ θέλουν, de facto, να «αναθεωρήσουν» τη συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει την πρόσβαση κάθε χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και αναθέτει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελλίων.
Γι’ αυτό και όπου σταθεί και βρεθεί δηλώνει ενοχλημένος από τη σύμπραξη Ελλάδας - ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως ανέφερε, «δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια βάση, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αμερικανική βάση.
Εγώ δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Όταν τις συγκεντρώνουμε όλες, έχουμε την εικόνα πως όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ.
Η Αλεξανδρούπολη είναι μια μικρή περιοχή σε όλη αυτή την εικόνα.

Όλα αυτά γιατί γίνονται, για ποιον λόγο συμβαίνουν;
Εγώ αυτά τα είπα στον Biden, όπως και οι αρμόδιοι οι υπoυργοί άμυνας και Εξωτερικών δίνουν απαντήσεις με υπεκφυγές.
Δεν είναι έντιμοι.
OI HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση του να έχουν επιλέξει στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα».  

Για το Μεταναστευτικό


Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει βέλη και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε επεισόδιο που σημειώθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου με Ολλανδή δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, «έδειξε» την Τουρκία ως υπαίτια για τη μεταναστευτική κρίση.
«Η Ελλάδα καταδικάζει σε θάνατο τους παράτυπους μετανάστες στη θάλασσα.
Έχουμε όλες τις αποδείξεις που δείχνουν τις πράξεις των Ελλήνων.
Η Ελλάδα καταδικάζει σε θάνατο τους μετανάστες, μαχαιρώνοντας τις βάρκες τους.
Μπορείς να ξεγελάσεις τον κόσμο κατηγορώντας την Τουρκία, μα δεν μπορείς να μας ξεγελάσεις εμάς τους Τούρκους» είπε ο Erdogan. 
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι αχαριστία να λέει πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Εμείς αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα - τι θα κάνει η Ελλάδα, δεν ξέρω.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο».
O κ. Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις ημέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. 

Η Τουρκία υποβαθμίζει τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι

Σε κάθε περίπτωση, ο εκνευρισμός του Erdogan είναι εύλογος, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που συγκαλεί ο Macron στο Παρίσι είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί κείμενο που θα καλεί για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη - μια εξέλιξη που φέρνει σε ασφυκτική απομόνωση την Τουρκία.
Για αυτό τον λόγο δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά θα παραστεί μόνο ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sedat Onal.
Σημειώνεται πως η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκλήθηκε (σε αντίθεση με τις τουρκικές επιθυμίες), κάτι που όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη χώρα μας οι σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι.
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τη Λιβύη για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων το συντομότερο δυνατόν. 
Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, ο Erdogan μέσα στον νεοοθωμανικό πυρετό του κατάφερε ένα μόνο πράγμα: να καταστήσει τη χώρα τον μεγάλο ασθενή στην ευρύτερη περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μεγάλες δυνάμεις και τα κέντρα ισχύος να τον θεωρούν υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο.  

Aπάντηση Οικονόμου σε Erdoğan: Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, προστατεύει τα σύνορά της

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στις αιτιάσεις του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan για το Μεταναστευτικό.
«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, προστατεύει τα σύνορά της.
Όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα» είπε ο κυβερνητικός επρόσωπος.

H δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου.
Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.
Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα.
Αυτό έκανε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας - Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι’ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.
Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης