Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Ελλάδα τα 6 Rafale - Mήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Αφορολόγητα τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Στην Ελλάδα τα 6 Rafale - Mήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Αφορολόγητα τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Τανάγρα, ότι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο
Σχετικά Άρθρα
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή υποδοχής των έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Τανάγρα.
«Δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός για την απόκτηση των Rafale.
Κλείνουμε την πόρτα κάθε απειλής, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της είναι προβολή της ειρήνης.
Το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας.
Η αμυντική πολιτική είναι μέρος της εθνικής πολιτικής.
Πεποίθηση μας είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από την ενίσχυση της ασφάλειας της κοινωνίας
».

Αφορολόγητα τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Τανάγρα, ότι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο.
Το μέτρο αφορά πρωτίστως τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας
, τόνισε.

«Πολλαπλασιαστής ισχύος»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα νέα υπερσύγχρονα μαχητικά «πολλαπλασιαστή ισχύος».
«Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο και ειρηνικό αύριο.
Σύντομα θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες.
Η απόκτηση των Rafale απαντά στις αμυντικές μας ανάγκες. 
Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη που σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας - Γαλλίας
», τόνισε o πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα πληρώματα των αεροσκαφών και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο έργο τους για την πατρίδα.
Εκ μέρους των χειριστών, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, του παρέδωσε ένα στατικό μοντέλο κλίμακας του αεροσκάφους Rafale, ενώ ο Πρωθυπουργός ανέβηκε και στο cockpit ενός από τα έξι νέα αεροσκάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση στις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία δεκαετία λιτότητας είμαστε και πάλι σε θέση να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Η άφιξη των 6 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την απόκτησή τους, αποδεικνύει την δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη δημοσιονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε.
Θεωρώ πως αυτή είναι και μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία. Όπως γνωρίζετε, η υπογραφη της συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση πέρσι ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία» (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά).

Στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale

Στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 12:45 σήμερα Τετάρτη 19/1 τα πρώτα 6 υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale, τα οποία έφτασαν στην Ελλάδα από τη Γαλλία ύστερα από μια πτήση διάρκειας περίπου δύο ωρών.
Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, τα έξι Rafale που πιλοτάρουν εκπαιδευμένοι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης σε μια συμβολική κίνηση.
   
Τα τέσσερα από τα έξι Rafale - τα συγκεκριμένα αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία - είναι μονοθέσια και τα άλλα δύο διθέσια.

Στα διθέσια Rafale, συγκυβερνήτες στο πιλοτήριο είναι Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας

Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale συνoδεύει ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια» είπε ο πύργος ελέγχου της Τανάγρας στους Έλληνες πιλότους των Rafale.

Το μήνυμα του πιλότου

«Ελλάδα, θα φανούμε αντάξια των προσδοκιών σας.
Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον» είπε ο πιλότος ενός από τα Rafale στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων κατά την προσέγγιση του στην Τανάγρα.
54443333.jpg
222_8.jpg
2223.jpg
2224.jpg
Φιέστα

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών δίνουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνική Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

rafale_1.jpg

Συνολικά 24 μαχητικά έναντι 3,3 δισ ευρώ

Η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021.
Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με τον οπλισμό τους.
Κατόπιν θα αγοραστούν άλλα 6 μαχητικά με κόστος 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά το κόστος για τα 24 μαχητικά αεροσκάφη, με τα όπλα και τα υλικά για τη συντήρηση τους, ανέρχεται σε 3,3 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr
 
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης