Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενώ ο Μητσοτάκης πόνταρε στον Netanyahu που διασύρθηκε και στον EastMed που τέλειωσε… οι Ισραηλινοί επισκέπτονται Erdogan

Ενώ ο Μητσοτάκης πόνταρε στον Netanyahu που διασύρθηκε και στον EastMed που τέλειωσε… οι Ισραηλινοί επισκέπτονται Erdogan
Η επίσκεψη αυτή του Προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε ανώτατο επίπεδο από την εποχή του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες το 2007 δηλαδή πριν 15 χρόνια.
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταραν στον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Netanyahu ο οποίος διασύρεται στο Ισραήλ και περιθωριοποιείται… και υποστήριξαν ένα αγωγό φυσικού αερίου τον EastMed που κατέρρευσε μεταξύ άλλων και γιατί… τον ακύρωσαν οι αμερικανοί… οι Ισραηλινοί και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της χώρας Isaac Herzog σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία και τον Erdogan.
Η επίσκεψη αυτή του Προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε ανώτατο επίπεδο από την εποχή του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες το 2007 δηλαδή πριν 15 χρόνια.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν δραματικά μετά την επίθεση που δέχθηκε το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara… έκτοτε οι σχέσεις πάγωσαν και απέσυραν μέχρι και τους πρεσβευτές…
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Τουρκία κάνει επιθέσεις φιλίας στο Ισραήλ το οποίο ανταποδίδει…
Η Ελλάδα και η εξωτερική της πολιτική έχει σημασία να παρακολουθήσει την προσέγγιση Ισραήλ με Τουρκία καθώς είναι σίγουρο ότι παρά τα προβλήματα που δηλητηριάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις – βλέπε Χαμάς – ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα ενεργειακά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος.
Η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προφανώς θα προτείνει στο Ισραήλ να δημιουργηθεί ένας αγωγός χερσαίος πλέον που θα ξεκινάει από την νότια Τουρκία και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη ή θα συνδέεται με άλλους αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται την Τουρκία…
H Τουρκία έχει έτοιμο σχέδιο και λύση ακόμη και πλάνο να εντάξει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο στο σχέδιο με αγωγό που θα συνδέει την Τουρκία με την Βόρεια Κύπρο...

Το σχέδιο αυτό το Ισραήλ ακόμη και στο παρελθόν δεν είχε αποκλειστεί καθώς οικονομικά και χρονικά είναι συμφερότερη λύση από τον EastMed που κατέρρευσε ως ιδέα… στην πράξη ο EastMed δεν μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί…

Παρέμβαση στον Blinken για τον EastMed…

Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπονομεύει τους συμμάχους των ΗΠΑ και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ανεξαρτησία, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ Μπιλιράκης (Φλόριντα) και Μαλλιωτάκη (Νέα Υόρκη) σε επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσει τις σημαντικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και εθνικής ασφάλειας επιπτώσεις που διακυβεύονται σε αυτό το θέμα και να επανεξετάσει την απόφασή της να αποσύρει την υποστήριξη για αυτό το κρίσιμο έργο»
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν υποστηρίζει πλέον τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Trump.
Το έργο ανακοινώθηκε το 2016 και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες για αυτό μεταξύ των τριών χωρών που στοχεύουν να ολοκληρώσουν το έργο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, αν και δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλη άνοδο στις τιμές της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι θα βασίζεται πρωτίστως στο φυσικό αέριο για ενέργεια για δεκαετίες.
Σημείωσαν ότι η ΕΕ θεωρεί τον αγωγό EastMed ένα «ειδικό έργο».

«Η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε ειρωνικά στην αυξημένη χρήση άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης». «Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο είναι μια πιο καθαρή ενεργειακή επιλογή σε σχέση με άλλα ορυκτά καύσιμα, είναι μια κρίσιμη πηγή ενέργειας για τις κυβερνητικές πολιτικές που επιδιώκουν τη μετάβαση σε πιο πράσινες ενέργειες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αναγνωρίζει αυτό και μάλιστα έχει ανακηρύξει τον αγωγό ειδικό έργο.
Το έργο του αγωγού EastMed όχι μόνο θα αμβλύνει τις μελλοντικές ελλείψεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά θα προωθήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και την οικονομική ευημερία για τους στρατηγικούς μας συμμάχους Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο».

Η αλλαγή στην πολιτική είναι «υποκριτική και προσβλητική», λόγω «της συνεχιζόμενης σιωπηρής έγκρισης του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενισχύοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν αντίπαλο…
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin «χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο για να επιβάλλει τα σχέδια του.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Biden «κοιμάται στο τιμόνι και η λήψη των αποφάσεών του θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια για την Αμερική και τους συμμάχους μας».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Αμερικανοί «παραμένουν προσηλωμένοι στην ενεργειακή ασφάλεια και συνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Μεταξύ των προτάσεων που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ είναι η διασύνδεση EuroAsia που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης, «επιτρέποντας μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής».

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ είπε επίσης ότι αυτή είναι «μια στιγμή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι – περισσότερο από ποτέ – ζήτημα εθνικής ασφάλειας» και ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ «δεσμεύονται να εμβαθύνουν τις περιφερειακές σχέσεις και να προωθήσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας».

Τι θέλουν οι Τούρκοι;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Edogan βρήκε την ευκαιρία που οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους στον EastMed εάν το ισραηλινό αέριο μεταφερόταν στην Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της Τουρκίας.
Μπορούμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τις προυποθέσεις».
Το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο The Pipe Dream αμφισβητώντας στον αγωγό EastMed, με τον Ανώτερο Σύμβουλο για την Ενεργειακή Ασφάλεια του State Department, Amos Hochstein, να αναφέρεται στο θέμα.

Ο Amos Hochstein είπε ότι ένιωθε «εξαιρετικά άβολα με το ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτό το έργο», επειδή επενδύει σε ορυκτά καύσιμα.
Επιπλέον, ο Hochstein υποστήριξε ότι το έργο δεν ήταν οικονομικά εφικτό.
Θα κόστιζε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν δεσμεύονται πλέον να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα.

Ο αγωγός EastMed είχε πολιτικά κίνητρα και όχι εμπορικά ή ενεργειακά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης