Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία δημιουργεί κλίμα ενόψει ΝΑΤΟ (29-30/6): Ο στρατός στα νησιά δεν συμβάλλει στην ειρήνη - Τα 2 σενάρια της Ελλάδας

Η Τουρκία δημιουργεί κλίμα ενόψει ΝΑΤΟ (29-30/6): Ο στρατός στα νησιά δεν συμβάλλει στην ειρήνη - Τα 2 σενάρια της Ελλάδας
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για αντίδραση στο Αιγαίο
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (29-30 Ιουνίου 2022), η Άγκυρα συντηρεί την πολεμική ρητορική κατά της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει η ίδια την ατζέντα των συζητήσεων. Εκτός από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, αξιωματούχοι αλλά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το αφήγημα ότι ο Erdogan θα θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών στη Σύνοδο της Συμμαχίας.
Ειδικότερα, το βράδυ της Κυριακής (26/6/2022) ο Ibrahim Kalin, ο οποίος είναι ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων. Ο ίδιος επέμεινε και στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Erdogan (AKP), Numan Kurtulmuş, o οποίος υποστήριξε ότι η παρουσία του στρατού στα ελληνικά νησιά δεν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής.
Ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος δήλωσε ότι «ως Τουρκία δεν θα περιοριστούμε στα σύνορά μας».
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για όλα τα σενάρια αλλά και ότι δεν θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος ο οποίος θα πετάξει το γάντι στον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαντήσει μόνο στην περίπτωση που προκληθεί.
Την ίδια στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για αντίδραση στο Αιγαίο.

Από τον Kalin στον Kurtulmuş

Το βράδυ της Κυριακής (26/6/2022), ο Ibrahim Kalin επανήλθε στις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.
Επίσης, ο Kalin επέμεινε και στην θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει την συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Kalin -σε αντίθεση με άλλους Τούρκους αξιωματούχους- φέρεται να μην έκανε λόγο για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.
Τη σκυτάλη παρέλαβε ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Numan Kurtulmuş, ο οποίος επανέλαβε ότι "η στρατιωτιοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής".
Δίνοντας συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις, ο Κουρτουλμούς είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στη θάλασσα των νήσων (Αιγαίο), ούτε στη Γαλάζια Πατρίδα και σε όλη την γεωγραφική περιοχή".

Η ατζέντα του Erdogan στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο Erdogan θα θέσε τέσσερα ζητήμτατα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:

  • Σχετικά με τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος θα παρουσιάσει αποδείξεις πως οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία».
  • Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.
  • Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Erdogan στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Erdogan θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
  • Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
  • Οικονομία, ενεργειακή κρίση.

Πάντως ως την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος Erdogan συνεχίζει τις επαφές του εν όψει της Συνόδου, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Επίσης, αύριο (28/6/2022), ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Φινλανδό ομόλογό του και τη Σουηδή πρωθυπουργό.

Οικονόμου: Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως κάνουμε σε όλα τα φόρα, απαντούμε με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα και με αποφασιστικότητα και με επιχειρήματα αποδομούμε τους παράλογους, ανιστόρητους και έωλους τουρκικούς ισχυρισμούς. Εμείς δεν πηγαίνουμε στη Μαδρίτη με το ζωνάρι λυμένο για καβγά, αλλά δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη, ειμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το πως ενεργήσει η ελληνική αποστολή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εφ όσον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Τουρκία ότι «δεν έχει σταματήσει λεπτό να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μην τηρώντας την συμφωνία, που έχει υπογράψει με την Ευρωπαική Ένωση». Ερωτηθείς, τέλος για το πως διαχειρίζεται η Αθήνα την υπόθεση της κράτησης από τις τουρκικές αρχές Έλληνα υπηκόου με την κατηγορία της εμπλοκής σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι ο εν λόγω άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με καμία ελληνική υπηρεσία και πως το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις διαδικασίες στην γείτονα, εγκαλώντας την Τουρκία ότι έως δεν έχει παράσχει καμία πληροφορία για την τύχη του παρά τα συνεχή ελληνικά αιτήματα.

Περισσότεροι από 1.130 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα μέσα σε 3 ημέρες

Είκοσι τέσσερα περιστατικά, κατά τα οποία λέμβοι με περίπου χίλιους εκατόν τριάντα αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταγράφηκαν από τις πρωινές ώρες της 24/6 μέχρι πρωινές ώρες της 27/6 στις θαλάσσιες περιοχές ν. Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου. Σημειώνεται ότι, μόνο στη ν. Λέσβο επτακόσιοι σαράντα πέντε (745) αλλοδαποί επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε δεκαέξι (16) περιστατικά.
Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και ανέλαβαν την διαχείριση των περιστατικών.
Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους, καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, «για ακόμα μία φορά ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».

Τα 2 σενάρια της ελληνικής πλευράς

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ενόψει της συνόδου της Μαδρίτης η Αθήνα προετοιμάζεται για δύο εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου:

  • Το πρώτο προβλέπει ότι ο Erdogan θα προσέλθει ζητώντας ανταλλάγματα προκειμένου να μην «μπλοκάρει» τη διεύρυνση της Συμμαχίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, «εντάσσοντας» στο σκεπτικό του και τις αβάσιμες αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μετακινηθεί κατ’ ελάχιστον από τις εθνικές θέσεις και η σύνοδος θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το οποίο θα συμπαρασύρει βεβαίως και το κεντρικό θέμα συζήτησης, δηλαδή τη διεύρυνση.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι ο Erdogan να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το ΝΑΤΟ ως ντεκόρ προκειμένου να διατυπώσει τις γνωστές «κορώνες» της Άγκυρας με επίκεντρο τα νησιά, τη συνεκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και τον ισχυρισμό περί στήριξης από την Ελλάδα τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην Τουρκία ή το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει τα ελληνικά επιχειρήματα έχοντας στον χαρτοφύλακα του και το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που καλεί την Τουρκία να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και να κινηθεί σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης