Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Kalin (Tουρκία): Απόλυτα νόμιμες οι έρευνες του πλοίου Abdulhamid Han – Άδικα ξεσηκώνουν τον κόσμο οι Έλληνες

Kalin (Tουρκία): Απόλυτα νόμιμες οι έρευνες του πλοίου Abdulhamid Han – Άδικα ξεσηκώνουν τον κόσμο οι Έλληνες
«Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν de facto να τις ανακηρύξουν ως δικές τους» είπε ο στενός συνεργάτης του Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Όπως και το Oruc Reis έτσι και το Abdulhamid Han θα πραγματοποιήσει έρευνες απόλυτα νόμιμες δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Erdogan, Ibrahim Kalin.
Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 τόνισε πως η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».
«Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν de facto να τις ανακηρύξουν ως δικές τους.
Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά.
Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο Abdulhamitd Han κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες από 9 Αυγούστου και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα», δήλωσε ο Kalin.

Παραβιάζει διεθνείς συνθήκες η Ελλάδα

Κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στην Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock λέγοντας ότι με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά πήρε απάντηση από τον Mevlut Cavusoglu.

Μαξιμαλιστικές θέσεις

Επιπλέον ο στενός συνεργάτης του Erdogan χαρακτήρισε τις θέσεις της Ελλάδας μαξιμαλιστικές.
«Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας.
Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις.
Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.

H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων.
Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία.
Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά», σημείωσε ο Kalin.

«Έρευνες εντός τουρκικών θαλασσίων περιοχών»

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».
Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
Στα τέλη Ιουνίου τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του νέου τουρκικού γεωτρύπανου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος.
To τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Abdulhamid Han», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Erdogan βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Που θα τοποθετηθεί το γεωτρύπανο

Έξι σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου φαίνεται πως έχει σημειώσει η Τουρκία για να τοποθετήσει το γεωτρύπανο Abdulhamid Han.
Το σημείο όπου θα κατέβει το τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Recep Tayyip Erdogan.
Σε κοινές δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε «αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έλθει και έχουμε επίσης συζητήσει για κάποιες κινήσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα αποτρέψουν τη δημιουργία αυτών των εντάσεων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».
Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το δίκαιο της θάλασσας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης