Άμυνα – Διπλωματία

Akar (Τουρκία): Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ

Akar (Τουρκία): Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι Σουηδία και Φινλανδία δεν έχουν εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Ακόμα περισσότερα βήματα ζητά η Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να βλέπουμε ορισμένες προκλητικές ενέργειες και εικόνες σε αυτές τις χώρες. Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λάβουν συγκεκριμένα βήματα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Οι δηλώσεις του Akar έγιναν ενόψει της συνάντησης του με τον Φινλανδό υπουργό Άμυνας, Antti Kaikkonen, την Πέμπτη (8/12/2022). Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Άγκυρα, ο Akar και ο Kaikkonen θα συζητήσουν διμερή θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευσης, μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η Τουρκία εξέφρασε αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες ένταξής τους, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες. Η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο τον Ιούνιο σε μια Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία.
«Υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία... Πρέπει να εκπληρωθούν... Το μνημόνιο είναι μια αρχή, όχι ένα τέλος. Αφού γίνουν, το τουρκικό κοινοβούλιο θα λάβει την απόφασή του. Προσπαθούμε επίσης να βοηθήσουμε τη Σουηδία και Φινλανδία», πρόσθεσε ο Akar.
Η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, αλλά οι ευαισθησίες της χώρας πρέπει να γίνουν σεβαστές, τόνισε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης