Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρωτοφανή αμυντικά προγράμματα σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ευρώπη - «Χρυσές δουλειές» για τις βιομηχανίες όπλων

Πρωτοφανή αμυντικά προγράμματα σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ευρώπη - «Χρυσές δουλειές» για τις βιομηχανίες όπλων
Οι αριθμοί προκαλούν... ίλιγγο κι αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι οι βιομηχανίες οπλικών συστημάτων θα κάνουν «χρυσές δουλειές»

Ανησυχία προκαλούν τα αμυντικά προγράμματα των μεγάλων δυνάμεων καθώς διαμορφώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων για τις σκοπιμότητες και αναζωπυρώνοντας σενάρια συνομωσίας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε άρδην τους σχεδιασμούς της ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας αλλά και της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ανακοίνωσε τον επανεξοπλισμό της χώρας του, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη.
Οι αριθμοί προκαλούν... ίλιγγο κι αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι οι βιομηχανίες οπλικών συστημάτων θα κάνουν «χρυσές δουλειές» και θα καταγράψουν κέρδη με… ουρά…

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αύξησαν τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες σε 858 δισ. δολ.. Πρόκειται για ποσό-ρεκόρ, που είναι κατά 45 δισ. δολάρια υψηλότερο από αυτό που είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden. Ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ προβλέπει την αγορά νέων οπλικών συστημάτων -συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin και πολεμικών πλοίων που θα κατασκευάσει η General Dynamics- περισσότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων και το κλείσιμο της εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων Red Hill στη Χαβάη. Ακόμη, αύξηση μισθών 4,6% για τους στρατιωτικούς και υποστήριξη σε Ταϊβάν, που αντιμετωπίζει την επιθετικότητα της Κίνας, και Ουκρανία. Το νομοσχέδιο παρέχει στην Ουκρανία πρόσθετη βοήθεια τουλάχιστον 800 εκατ. δολαρίων το επόμενο έτος, ενώ περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για την ενίσχυση του οπλοστασίου της Ταϊβάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες δαπάνες του αμερικανικού Πενταγώνου είναι τρεις φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες οποιουδήποτε άλλου υπουργείου Άμυνας στον κόσμο.

Κίνα

Η Κίνα είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 7,1% το 2022. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της περασμένης χρονιάς (+6,8%). Η Κίνα θα αποκτήσει με αυτές τις δαπάνες 1,45 τρισ. γιούαν (230 δισ. δολαρίων) τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (740 δισ. δολάρια το 2022). Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι καθαρά υψηλότερη από την προβλεπόμενη επέκταση του ΑΕΠ.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε στρατιωτικές δαπάνες μαμούθ ύψους 320 δισ. δολ., προχωρώντας στη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα η οποία διαθέτει ένα ειρηνιστικό Σύνταγμα, αλλά είναι αντιμέτωπη με ένα ολοένα και πιο τεταμένο γεωπολιτικό περιφερειακό πλαίσιο. Η Ιαπωνία σκοπεύει, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης της αμυντικής της πολιτικής εδώ και δεκαετίες, να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της και να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αντίστοιχης νοοτροπίας προκειμένου να αποτρέψει απειλές στην διεθνής τάξη.
Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες στηρίζει η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας, αποτελούν τη μεγαλύτερη στροφή της χώρας, το ειρηνιστικό Σύνταγμα της οποίας (υιοθετήθηκε μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) της απαγορεύει επί της αρχής να διαθέτει πραγματικό στρατό. Το νέο ιαπωνικό αμυντικό δόγμα παρουσιάζεται σε τρία έγγραφα, τα οποία αναφέρονται ξεκάθαρα στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το 2020 στα 214 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA). Ειδικότερα, οι αμυντικές δαπάνες των 26 χωρών-μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας έφτασαν την προηγούμενη χρονιά τα 214 δισ. ευρώ,  σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού. Κι αυτό πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πριν η Γερμανία μπει στην κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Πρόκειται για αύξηση 6% σε σύγκριση με τις δαπάνες που καταγράφηκαν το 2020. Η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία είναι οι τρεις χώρες που αύξησαν περισσότερο τις αμυντικές τους δαπάνες, κατά 42%, 33% και 27% αντίστοιχα.
Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται  πάντως πιο αργά από την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 κρατών μελών του EDA, από (1,4% το 2019).

Το πρόγραμμα της Γερμανίας

Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθούν μαχητικά νέας γενιάς και πλοία σε συνεργασία με τη Γαλλία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Γερμανία θα επενδύσει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στην Άμυνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης