Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποκαλυπτικός Cavusoglu για τις μυστικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας και ...πρόσκληση στην Αθήνα - Θετικά απαντά το ΥΠΕΞ

Αποκαλυπτικός Cavusoglu για τις μυστικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας και ...πρόσκληση στην Αθήνα -  Θετικά απαντά το ΥΠΕΞ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε το περιεχόμενο των μυστικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ενεργοποιείται εκ νέου η …διπλωματία των σεισμών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, τις οποίες έσπευσε να χαιρετίσει η ελληνική πλευρά.
Διερευνητικές συνομιλίες, και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρότεινε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, και αναφερόμενος με θερμά λόγια για τη χώρα μας για την άμεση βοήθεια στην Άγκυρα, μετά τον φονικό σεισμό.

Να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή

«Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξή της προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο Cavusoglu.
«Ήρθε ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας στο Χατάι και είδαμε πόσο ολέθριος ήταν ο σεισμός στις δέκα επαρχίες, βασικά στις έντεκα, αλλά ειδικά στο Χατάι.
Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από τις διάφορες χώρες για την υποστήριξή τους.
Οι Έλληνες εξέφρασαν επίσης στην πραγματικότητα την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα.
Στο παρελθόν επίσης υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι και τα κράτη όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, καταστροφές.
Ναι, είχαμε διαφωνίες, είχαμε θέματα σε εκκρεμότητα ανά διαστήματα και δυστυχώς είχαμε κλιμακώσεις.
Όμως όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι μυστικές συνομιλίες

Εξάλλου μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ibrahim Kalin συμβούλου του Tayyip Erdogan, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Cavusoglu αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης που είναι η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η πίεση των λαών

Σε ερώτηση, αν η Τουρκία περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο Cavusoglu απάντησε: «Δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές, κυρίως για τους Έλληνες πολιτικούς λόγω της πίεσης του λαού.
Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό.
Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές έχουμε κοινή γεωγραφία και θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας».

ΥΠΕΞ: Ευπρόσδεκτη η κίνηση Cavusoglu

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και
του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ομαλοποίησης διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται δε πως αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.
«Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης