Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Blinken: Πρωτιά της Ελλάδας στην υποστήριξη της Ουκρανίας - Η Συμμαχία θα αντεπεξέλθει

Στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Blinken: Πρωτιά της Ελλάδας στην υποστήριξη της Ουκρανίας - Η Συμμαχία θα αντεπεξέλθει
Σημειώνεται πως ο Antony Blinken επισκέφτηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα την Τουρκία, όπου μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου...
Σχετικά Άρθρα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απόψε κατ’ ιδίαν συνάντηση 25 λεπτών και δείπνο εργασίας, διάρκειας 1,5 ώρας, με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Antony Blinken, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τις συνομιλίες έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό τους, εν όψει και της έναρξης του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, την Τρίτη 21 του μηνός, και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Πιο συγκεκριμένα, ο ο κ. Blinken εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Παράλληλα, συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Στο δείπνο εργασίας παρακάθισαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Εκ μέρους των ΗΠΑ ήταν παρών ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός. Όλα τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ο κ. Δένδιας είναι αρνητικά και η συνάντησή του με τον κ. Βlinken  την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ.
Νωρίτερα, στο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Blinken έστειλε σαφές μήνυμα για τις πρωτιές της Ελλάδας σε μία πληθώρα θεμάτων, όπως η στήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και για την τραγωδία από τους σεισμούς στην Τουρκία σημειώνοντας πως «ράγισαν οι καρδιές μας».

Θετικό γεγονός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Blinken εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Οικονόμου είπε πως θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Karen Donfried, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Συγκεκριμένα στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.
Κατόπιν, θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Tο πρόγραμμα

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Antony Blinken θα συναντηθεί επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.
Στη συνέχεια, ο Antony Blinken θα συναντηθεί με μέλη της των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Σημειώνεται πως ο Antony Blinken επισκέφτηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα την Τουρκία, όπου μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Recep Tayyip Erdogan και τον ομόλογό του Mevlut Cavusoglu.
Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μειώσουν την ένταση

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να προσπαθήσουν για την μείωση της έντασης καθώς η επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών θα φέρουν νέες και μεγάλες ευκαιρίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό NTV ενώ αναφέρθηκε και στην πώληση των F-16 στην Τουρκία επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορεί να πει πότε το θέμα θα παρουσιαστεί στο Κογκρέσο.
«Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια ανισσοροπία στις σχέσεις μας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Η Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι μας και σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ.
Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις μας και με τις δυο χώρες» ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
«Ήταν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για εμάς να βλέπουμε τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ισραηλινούς να εργάζονται μαζί στους σεισμούς.
Αν το μόνο καλό που θα προκύψει απο αυτόν τον σεισμό ίσως να είναι η βελτίωση των σχέσεων αυτών των χωρών.
Βλέπουμε τα ξεκάθαρα βήματα που κάνει η Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή και τα υποστηρίζουμε» πρόσθεσε ο Blinken.
«Kαι οι δυο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) πρέπει να προσπαθήσουν για την μείωση της έντασης και για να βρουν μια θετική οδό για το μέλλον.
Όμως αν επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα, όπως αυτά τις ναυσιπλοϊας τότε υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες καθώς η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ροής της ενέργειας.
Της ροής της ενέργειας στη Μεσόγειο, του Αιγαίου και κυρίως όμως της Αν. Μεσογείου.
Η Τουρκία θα έχει τεράστιο όφελος στο να βρίσκεται στο επίκεντρο της ροής της ενέργειας απο την βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.
Αυτό θα είναι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού, των τουρκικών εταιρειών και της Τουρκίας.
Η επίλυση λοιπόν αυτών των μακροχρόνιων διαφορών θα φέρουν νέες και μεγάλες ευκαιρίες» υπογράμμισε.

Για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Σχετικά με την πώληση F-16 στην Τουρκία και το πότε θα γίνει αυτό, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, επανέλαβε: «O πρόεδρος Biden και η κυβέρνηση υποστηρίζουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία όπως και τον εκσυγχρονισμό του.
Αυτό είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και για την δράση κοινών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Δεν μπορώ να δώσω όμως ημερομηνία και επίσημα δεν μπορώ να πω πότε θα παρουσιαστεί το θέμα στο Κογκρέσο.
Ομως μπορώ να πω πως είμαστε σε συχνές επαφές με τα μέλη του Κογκρέσου για να τους εξηγήσουμε τη σημαντικότητα του ζητήματος.
Αυτό δεν έχει σχέση με τις εκλογές στην Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Τα μέλη του Κογκρέσου μας έχουν κάποιες ανησυχίες.
Οι ανησυχίες του Κογκρέσου πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Kάθε πώληση όπως και των F-16 κάθε πακέτο χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου.
Πρέπει να δούμε πως θα αρθούν οι ανυσυχίες των μελών του Κογκρέσου».
Ερωτηθείς για το αν δηλαδή οι ΗΠΑ ψάχνουν την κατάλληλη περίοδο για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ο κ. Blinken απάντησε:
«Nαι πρέπει να αρθούν οι ανησυχίες των μελών του Κογκρέσου.
Όσο και να θέλει η κυβέρνηση μας.
Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο θέμα αυτό, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου» κατέληξε.

Ο Blinken συζήτησε για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε συνάντηση με τον Εrdogan

Η βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν ένα από τα κύρια θέματα συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αntony Blinken και του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Εrdogan τη Δευτέρα.
Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την υποστήριξη της Ουκρανίας στην άμυνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας σε διμερή θέματα, όπως η άμυνα, η ενέργεια, το εμπόριο και η συλλογική ασφάλεια.
Αφορούσε επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ στον απόηχο του σεισμού στην Τουρκία, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Blinken είχε συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μevlut Cavusoglu κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία.
Συζήτησαν για την εξάλειψη των συνεπειών των σεισμών στη δημοκρατία, τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη σύγκρουση στην Ουκρανία και μια σειρά διμερών ζητημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης