Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - R.Radev (Πρόεδρος Βουλγαρίας): Κοινό το όραμα σταθερότητας και ανάπτυξης Βουλγαρίας, Ελλάδας

8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - R.Radev (Πρόεδρος Βουλγαρίας): Κοινό το όραμα σταθερότητας και ανάπτυξης Βουλγαρίας, Ελλάδας
«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι απλώς εταίροι που απολαμβάνουν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις - Είναι και ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν ευθύνη για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας από το φόρουμ των Δελφών
Η Βουλγαρία και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το ευρωπαϊκό τους μέλλον και την ευθύνη για σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε, χθες το απόγευμα της Παρασκευής 29/4, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, στο Συνέδριο των Δελφών.
«Κάθε συμφωνία, κάθε κοινό πρόγραμμα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην οικονομία αντανακλά σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Radev.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιρροή του

Ο κ. Radev υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα μετά την «άγρια εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η καλή γειτονία και η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς, όπως είπε αναδείχθηκαν οι συνέπειες της εξάρτησης στην ενέργεια από ένα μόνο προμηθευτή ενέργειας και, αφού ευχαρίστησε τη χώρα μας για την πρόσβαση σε φυσικό αέριο που παρείχε τότε στη Βουλγαρία, πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι απλώς εταίροι που απολαμβάνουν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις.
Είναι και ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν ευθύνη για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή μας.
Κάθε συμφωνία, κάθε κοινό πρόγραμμα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην οικονομία αντανακλά σε όλη την περιοχή.
Για αυτό και μοιραζόμαστε αυτή την κοινή ευθύνη και επίσης μοιραζόμαστε μια δυνατή πολιτική οπτική, ένα όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μας, μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη».

Κοινή πολιτική βούληση

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε, επίσης, ότι οι επαφές που είχε πρόσφατα με την Eλληνίδα ομόλογο του Κ. Σακελλαροπούλου «εδράζονται σε αυτό το κοινό όραμα και στην κοινή πολιτική βούληση για σταθερή πρόοδο στις διμερείς σχέσεις».
Ο κ. Radev υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία συναποτελούν ήδη ένα «πλέγμα» σταθερότητας και αναπτυξιακής προοπτικής στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας παρέπεμψε στην ανακοίνωση τον περασμένο Οκτώβριο για τον IGB για την διασύνδεση αερίου της Ελλάδας με την Βουλγαρία, το μνημόνιο συνεργασίας, τον Φεβρουάριο, με στόχο τη μελέτη της δυνατότητας κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς καυσίμων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς, ως ένα «νέο ενεργειακό δρόμο» για την «ασφαλή προμήθεια με μη ρωσικό πετρέλαιο της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας» και το μνημόνιο κατανόησης για τη δυνατότητα ανεφοδιασμού από τους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Επεσήμανε και τον σχεδιασμό για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Μνημόνιο συνεργασίας Βάρνας - Καβάλας

Τόνισε, τέλος, ότι την άλλη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των λιμανιών Βάρνας και Καβάλας και πρόσθεσε ότι ελπίζει σύντομα το επόμενο μνημόνιο να αφορά το «διάδρομο μεταφορών» Θεσσαλονίκη- Καβάλα - Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς - Βάρνα - Ρούσε.
«Αυτά είναι τεράστια πρόκληση για μας» είπε ο κ. Radev και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται στο ότι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον της περιοχής μας μαζί , να σκεφτόμαστε την ανάπτυξη του οράματος του κοινού μας μέλλοντος μαζί».
Ο κ. Radev επεσήμανε ιδιαίτερα την κρίσιμη θέση της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την προοπτική που της δίνεται μέσω της Βουλγαρίας για ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες στην ενέργεια, την ενεργειακή ασφάλεια, τις μεταφορές σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Radev ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για την πρωτοβουλία της να υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο καθεστώς της Ζώνης Σένγκεν , σημειώνοντας ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υποστηριχθεί ένα πλήρες αναπτυξιακό αποτέλεσμα και πλήρης ευόδωση των κοινών στόχων και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη σας».

Οι 5 εκλογικές αναμετρήσεις και η οικονομία της Βουλγαρίας

Ο κ. Radev υπογράμμισε ότι, παρά το γεγονός ότι στη Βουλγαρία έχουν γίνει πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, η οικονομία της πηγαίνει πολύ καλά και παρέθεσε στοιχεία για την ανάπτυξη, το ύψος του δημοσίου χρέους, τις εξαγωγές, τη βιομηχανία και τις επενδύσεις.
«Η Βουλγαρική οικονομία σταθερά μεγεθύνεται» είπε ο κ. Radev και επεσήμανε ότι το «κλειδί της επιτυχίας» βρίσκεται στην «ισχυρή συναίνεση» που υπάρχει στη χώρα του για «φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις» και για «ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας» των ιδρυμάτων εκπαίδευσης, επιστήμης και καινοτομίας.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι έφερε αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και συνέχισε: «Εύχομαι να είμαστε σε θέση να έχουμε την ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός, για αναζήτηση διπλωματικών λύσεων, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί όλοι βλέπουμε ότι οι στρατιωτικές λύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Αξιόπιστος εταίρος η Τουρκία

Σε ερώτηση για την ενεργειακή συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία ο κ.Radev διευκρίνισε ότι η συμφωνία αφορά τη δυνατότητα ανεφοδιασμού και πρόσβασης σε τερματικούς σταθμούς και στο δίκτυο φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα παραμένει αξιόπιστος εταίρος εφόσον τηρεί αυτή τη συμφωνία.
Σημείωσε, ότι και η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι άμεσοι γείτονες με την Τουρκία και εταίροι στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία τους είναι απαραίτητη σε κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, η ενέργεια.
Ευχήθηκε «ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να συνεχιστεί με παραγωγικό τρόπο» και να μειωθεί η ένταση στη Μεσόγειο, ενώ για τις τουρκικές εκλογές είπε ότι είναι υπόθεση των τούρκων ψηφοφόρων, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, να αποφασίσουν για τη διακυβέρνηση τους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης