Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μητσοτάκης από Γρανάδα: Για την Ελλάδα δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου

Μητσοτάκης από Γρανάδα: Για την Ελλάδα δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου
«Δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα, και εκείνες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται» τόνισε με νόημα ο Πρωθυπουργός
Σε δηλώσεις από τη τη Γρανάδα προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Ισπανία, με βασικά θέματα το μεταναστευτικό, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κλιματική αλλαγή και την ανταγωνιστικότητα.
«Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και 20 χρόνια από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μια διαδικασία που είναι αυστηρά καθορισμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Για την Ελλάδα δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου είτε αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα, και εκείνες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται ώστε στο τέλος να μπορούν να διεκδικούν να γίνονται μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε και σημείωσε:
«Η συζήτηση αυτή της σημαντικής διεύρυνσης μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε και πάλι να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της ένωσης και τα σημαντικά ζητήματα του προϋπολογισμού καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους. Εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις όπως η κοινή αγροτική πολιτική εις βάρος χώρων χρειάζονται τέτοια κεφάλαια».

Για τη μετανάστευση τόνισε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι σίγουρα σε θετική κατεύθυνση.
«Έχουμε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου, θα μπούμε στη διαδικασία του τριλόγου αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μία χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής».
Ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μία πρόταση η οποία καλύπτει τις ελληνικές θέσεις.
«Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα και καλά κάνουμε για την Ουκρανία γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά επιχειρηματολόγησα στο συμβούλιο ότι θα είναι αδύνατον αυτό χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουμε πόρους για τη στήριξη ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές».
Για τους δημοσιονομικούς κανόνες επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη.
«Η χώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει τους στόχους που θέτει. Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, είμαστε ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις, όχι μόνο στις αναπτυξιακές μας επιδόσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αναγνωρίζει αφενός τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν και που δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι χρειαζόμαστε σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους με σημαντικότερο τομέα αυτόν της Άμυνας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης