Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ακραία σενάρια για... ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή - Οι φρεγάτες «Σαλαμίς» και «Ψαρά» στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακραία σενάρια για... ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή - Οι φρεγάτες «Σαλαμίς» και «Ψαρά» στην Ανατολική Μεσόγειο
Τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στο Ισραήλ, δύο ελληνικές φρεγάτες βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν… σενάρια που εμπλέκουν την Ελλάδα στην κρίση της Μέσης Ανατολής που λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ.
Όλα άρχισαν έπειτα από ένα δημοσίευμα του BBC ότι η Ελλάδα έχει στείλει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που -μάλιστα- αναμένεται να σταθμεύσει στα ανοιχτά των συνόρων Ισραήλ και Λιβάνου.
BBC.jpg
Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδόθηκαν από διεθνή μέσα ενημέρωσης και την Πέμπτη (12/10/2023), σύμφωνα με τα οποία ελληνική φρεγάτα συνοδεύει το αμερικανικό USS GERALD R. FORD.

Τι συμβαίνει;

Πηγές του ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνουν την είδηση που μετέδωσε -σήμερα (13/10/2023)- το BBC για πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Ωστόσο, κάνουν αναφορά στη φρεγάτα «Σαλαμίς» που -σύμφωνα με τις πληροφορίες- επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Λιβάνου.
«Υπάρχει το πλοίο "Σαλαμίς" που είναι ενταγμένο στην επιχείρηση UNIFIL της ειρηνευτικής ομάδας του ΟΗΕ για το Λίβανο και τίποτα άλλο» υπογραμμίζουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.
Ένα 24ωρο πριν το ΓΕΕΘΑ είχε αναφερθεί στη φρεγάτα «Ψαρά», που αν και βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, και πάλι δεν έχει καμία… εμπλοκή. Αντιθέτως, το ταξίδι της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται προκειμένου να ενταχθεί στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
«Από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών, η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo-SNMG 2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό» ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, διαψεύδοντας ότι υπάρχει αίτημα για τη συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης