Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικά μέσα: Το Ισραήλ θα δώσει στην Κύπρο το Iron Dome για να χρησιμοποιηθεί κατά των drones Bayraktar

Τουρκικά μέσα: Το Ισραήλ θα δώσει στην Κύπρο το Iron Dome για να χρησιμοποιηθεί κατά των drones Bayraktar
Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για «προκλητικό βήμα του Ισραήλ ενάντια στα τουρκικά drones»
Η ισραηλινή κυβέρνηση του Netanyahu κατασκευάζει σύστημα αεράμυνας στα πρότυπα του Iron Dome [Σιδερένιος Θόλος] προκειμένου να το εξάγει στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ και ειδικότερα η εφημερίδα Turkiye.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, που χαρακτηρίζει την κίνηση «προκλητικό βήμα του Ισραήλ ενάντια στα τουρκικά drones», πέραν από το Iron Dome, το Τελ Αβίβ θα παραχωρήσει στην Κύπρο τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Markeva και εκτοξευτές πυραύλων.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου περνούν σε μια νέα διάσταση» υπογραμμίζει η εφημερίδα, αποτιμώντας γεωπολιτικά την φημολογούμενη συμφωνία.
Ως προς το οικονομικό τίμημα του φερόμενου deal, ο «βουλευτής» του ψευδοκράτους Hasan Küçük δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραχώρησε μυστικό κονδύλι ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο έργο.

Capturegrgergeregr.JPG

Ενώ ο άλλοτε σύμβουλος του Rauf Denktaş, Sabahattin İsmail, αναφέρει ότι τα σχετικά αμυντικά έργα έχουν προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά UAVs και UCAVs καθώς και τα ανάλογα πυραυλικά συστήματα της Τουρκίας.

Η Κυπριακή ΑΟΖ και οι θεωρίες περί Mossad στα κυπριακά λιμάνια

Τα τουρκικά μέσα, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, «αποκαλύπτουν» ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του Ισραήλ για την παραχώρηση του Iron Dome λαμβάνουν χώρα εδώ και δύο χρόνια, και αφορύν σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει τόσο χερσαία, όσο και αντιεροπορικά συστήματα.
Βάσει του φερόμενου deal, το Ισραήλ θα εγκαταστήσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά διάφορες πυραυλικές μονάδες εδάφους-αέρος με έμφαση στα συστήματα αεράμυνας Barak MX.
Παράλληλα με αυτά τα συστήματα, το Ισραήλ θα παραδώσει επίσης 80, περίπου, άρματα μάχης Markeva εν είδει δωρεάς στους Ελληνοκύπριους.
Για την τουρκοκυπριακή πλευρά η επιχειρούμενη οχύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποσκοπεί στο να «εγκλωβίσει το Βορρά» σε έναν πολυσύνθετο κύκλο, σε μία μέγγενη στρατιωτικής απομόνωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «βουλευτή της ΤΔΒΚ» Hasan Küçük, οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στοχεύουν στη θωράκιση της ΑΟΖ της και στον «σφετερισμό» των υδρογονανθράκων στην περιοχή.
«Οι μέθοδοι που εκφέρονται για να σφετεριστούν τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τον πλούτο μας από τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, καθώς και οι απειλές κατά της οικονομίας μας, αποτελούν άλλα μέσα αυτής της πολιορκίας, υφαρπάζοντας τα εδάφη μας με ύπουλα μέσα. Προσπαθούν με τεχνάσματα και συνωμοσίες να πάρουν μέσα από τα χέρια μας τα εδάφη που κάναμε πατρίδα μας χύνοντας αίμα και δίνοντας τις ψυχές μας. Η μητέρα πατρίδα, ο λαός της Κύπρου, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα πανεπιστήμια, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι διοικούντες πρέπει να δουν αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο πριν να είναι πολύ αργά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Turkiye κάνει λόγο για έλεγχο των κυπριακών λιμανιών από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Επικαλούμενος εκ νέου των πρώην σύμβουλο του Denktas, ο συντάκτης μιλάει για «πληροφορίες που αναφέρουν ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ιδίως στο λιμάνι της Λεμεσού, η κίνηση των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ είναι υπό τον έλεγχο της Mossad».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης