Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κεφαλογιάννης: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά με μακρόπνοο σχεδιασμό - Η Ελλάδα πιο ισχυρή αμυντικά, διπλωματικά, οικονομικά

Κεφαλογιάννης: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά με μακρόπνοο σχεδιασμό - Η Ελλάδα πιο ισχυρή αμυντικά, διπλωματικά, οικονομικά
"Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά στελεχών Αμύνης με νοοτροπία, ιδέες και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων", τόνισε ο Ιω. Κεφαλογιάννης
«Το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει στη βάση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού από τα Γενικά Επιτελεία. Έχουμε δεσμευθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας , Ιω. Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» υπογράμμισε πως «μέσα από μια αυστηρή και στοχευμένη προτεραιοποίηση είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για την διασφάλιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Έτσι, παράλληλα με την προμήθεια οπλικών συστημάτων αιχμής, όπως οι φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale, προτεραιότητα δίνεται αυτή την περίοδο στη ανάπτυξη προγραμμάτων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων όλων των κλάδων»

Για επίσκεψη Erdogan

Για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Erdogan στην Αθήνα στις 7/12, ο κ. Κεφαλογιάννης ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα, πιο ισχυρή αμυντικά, διπλωματικά και οικονομικά από ποτέ, προσέρχεται στη διαδικασία της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με σχέδιο, γνώση και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Με ξεκάθαρες, πάγιες, εθνικές θέσεις, τις οποίες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνουν διαρκώς, σε κάθε ευκαιρία. Και χωρίς αυταπάτες για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να πετύχουμε».
Σημείωσε πως «υπάρχουν θεμελιακές διαφορές στην αντίληψή μας με την Τουρκία για τη διεθνή πολιτική. Η τρέχουσα συγκυρία είναι, ωστόσο, θετική για τις σχέσεις των δυο χωρών και οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε, στη βάση μιας ατζέντας που θα αναπτύσσει τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις και θα οικοδομεί εμπιστοσύνη σε αμυντικό και στρατιωτικό επίπεδο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η νηνεμία στο Αιγαίο».
Σε ότι αφορά τον κ. Σαμαρά, ανέφερε πως «οι απόψεις του είναι διαχρονικά γνωστές και όπως κάθε πρώην Πρωθυπουργός έχει το αυτονόητο δικαίωμα να παρεμβαίνει δημοσίως. Ως εκ τούτου δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της».

Για ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά συνεχώς για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από την κυβέρνηση, απάντησε πως «είναι παντελώς ανακριβής για να μην πως επικίνδυνος ο ισχυρισμός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αποδυνάμωση περιοχών της ελληνικής επικράτειας, όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
«Η γενική εικόνα που αποκομίζουν όλοι οι διεθνείς παρατηρητές, είναι ότι η χώρα μας, με το στοχευμένο και δημοσιονομικά βιώσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ισορροπία αμυντικής ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτη και καλύτερη το παραδέχεται η Τουρκία, η ηγεσία της οποίας έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη «δυσφορία» της. Τώρα, πως ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται την «αποστρατιωτικοποίηση», είναι κάτι που θα πρέπει να μας το εξηγήσουν», πρίοσθεσε.

Αλλαγές στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων

Για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε ότι απαιτούνται «τομές στον τομέα της εκπαίδευσης», καθώς «χρειαζόμαστε μια νέα γενιά στελεχών Αμύνης με νοοτροπία, ιδέες και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων».
«Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε μια σειρά από αλλαγές σε όλες τις Σχολές προς τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: Την εισαγωγή νέων αντικειμένων που σχετίζονται με τις σύγχρονες απειλές. Την ενσωμάτωση, σε επίπεδο εκπαίδευσης των συμπερασμάτων από τη μελέτη των πρόσφατων πολέμων. Την επανεξέταση και προσαρμογή της χρονικής διάρκειας των σπουδών στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες. Την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ακαδημαϊκής εξέλιξης των αξιωματικών και υπαξιωματικών», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για Μεσανατολικό

«Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά επισφαλές να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων, η οποία συνδυάστηκε με μια προσωρινή ανακωχή, απαραίτητη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν μια θετική εξέλιξη. Ήταν εξάλλου κάτι το οποίο εξ’ αρχής επεδίωκε η ελληνική διπλωματία με όλες τις πρωτοβουλίες της. Σε ότι αφορά το ρόλο της χώρας μας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πρωτοστατεί με διπλωματικές πρωτοβουλίες ως αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα μέρη και ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Έχουμε συσσωρεύσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας, χάρη σε μια εξωτερική πολιτική αρχών που ασκούμε. Εξαιτίας αυτής, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που έχουμε το προνόμιο να συνομιλούμε τόσο με το Ισραήλ, όσο και με σημαντικές αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι δεν υποκρύπτεται πίσω από την στάση μας κάποιας μορφής συναλλακτική διπλωματία», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης