Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία επεκτείνει την εμβέλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας» με επιτήρηση της ναυσιπλοΐας από ... τη βόρεια Κύπρο

Η Τουρκία επεκτείνει την εμβέλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας» με επιτήρηση της ναυσιπλοΐας από ... τη βόρεια Κύπρο
Το project προβλέπει τη δημιουργία 3 σταθμών επιτήρησης κυκλοφορίας κι ένα κέντρο υπηρεσιών ναυσιπλοΐας
Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloğlu εγκαινίασε το μεγάλο έργο εγκατάστασης Συστήματος Υπηρεσιών Ναυσιπλοΐας ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή του «πρωθυπουργού», όπως λένε, της ΤΔΒΚ, Ünal Üstel και του «υπουργού Δημοσίων Έργων και Μεταφορών», Erhan Arıklı.
Τοποθετούμενος στη σχετική τελετή, ο Uraloğlu τόνισε: «Με το έργο Εγκατάστασης του Συστήματος Υπηρεσιών Ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο, θα αυξήσουμε την επιρροή μας στην ανατολική Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη «Γαλάζια Πατρίδα» μας και θα παρακολουθούμε όλη τη ναυσιπλοΐα στις θάλασσες που περιβάλλουν την ΤΔΒΚ και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των χωρών μας. Επιπλέον, στο έργο που αναπτύσσεται με στόχο η ΤΔΒΚ να αποκτήσει ικανότητα υπό αυτή την έννοια, θα εθνικοποιήσουμε ολόκληρη την υποδομή μας με το λογισμικό που θα αναπτυχθεί εντελώς εθνικά και θα εξασφαλίσουμε τεχνολογική ανεξαρτησία σε αυτόν τον τομέα».

Έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2026

Σημειώνεται πως η εν λόγω αμυντική αναβάθμιση συνίσταται σε 3 σταθμούς επιτήρησης κυκλοφορίας κι ένα κέντρο υπηρεσιών ναυσιπλοΐας.
«Αναγνώριση πλοίων, αδιάλειπτη παρακολούθηση και ρύθμιση της ναυσιπλοΐας, μετάδοση ναυτιλιακών πληροφοριών και γενικών προειδοποιήσεων στα πλοία, έλεγχος ειδικών περιοχών, πρόληψη του λαθρεμπορίου, εντοπισμός κινδύνων ατυχημάτων και προειδοποιήσεις, ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ατυχήματα και πυρκαγιές, υποστήριξη της καταπολέμησης της ρύπανσης από πετρέλαιο, ανταλλαγή μετεωρολογικών δεδομένων με τα πλοία όταν είναι απαραίτητο. Το έργο θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026», τόνισε ο Uraloğlu.

Üstel: Ασφαλέστερη η «Βόρεια Κύπρος», θα έχουμε περισσότερο λόγο στη Γαλάζια Πατρίδα

Από την πλευρά του, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ünal Üstel , σημείωσε πως «χάρη σε αυτό το έργο, οι ακτές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα είναι ασφαλέστερες και θα έχουμε περισσότερο λόγο στη Μεσόγειο και τη Γαλάζια Πατρίδα».

Arıklı: Η ΤΔΒΚ ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Ενώ, τέλος, ο λεγόμενος «υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» του ψευδοκράτους, Erhan Arıklı, υποστήριξε ότι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας θα αυξηθεί χάρη στο έργο αυτό.
«Η διακίνηση ανθρώπων θα προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Το έργο θα συμβάλει στην πρόληψη του εμπορίου ανθρώπων. Θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή μας. Με την οργάνωση των δρομολογίων των πλοίων θα εξασφαλίσουμε την πρόληψη των ναυτικών ατυχημάτων. Θα είναι επίσης χρήσιμο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η ΤΔΒΚ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης