Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο της Ερυθράς Θάλασσας, η Ελλάδα - Ο αρχιπλοίαρχος Γρυπάρης, Διοικητής Επιχειρήσεων στις «Ασπίδες»

Ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο της Ερυθράς Θάλασσας, η Ελλάδα - Ο αρχιπλοίαρχος Γρυπάρης, Διοικητής Επιχειρήσεων στις «Ασπίδες»
Tο επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα
Σχετικά Άρθρα
Όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο της Ερυθράς Θάλασσας εισέρχεται η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων ΕΕ, στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της Επιχείρησης θα βρίσκεται στη Λάρισα.
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aσπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, τις οποίες θα επικυρώσουν στις 19 Φεβρουαρίου οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η Ελλάδα, λοιπόν, χάνει οριστικά και αμετάκλητα τη φιλία αραβικών κρατών που απολάμβανε για δεκαετίες, αφού με την απόφαση αυτή και μεσούσης της σφαγής στη Γάζα γίνεται εχθρός μίας σειράς χωρών της περιοχής. Επίσης, η χώρα καθίσταται κοντινός αλλά και νευραλγικός στόχος διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής. 

Ο ρόλος της Ελλάδας στις «Ασπίδες»

• Το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» θα είναι το Στρατηγείο της Λάρισας.
• Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης θα είναι Διοικητής Επιχειρήσεων ΕΕ.
• Την εν πλω διοίκηση θα αναλάβει Ιταλός αντιπλοίαρχος (ή πλοίαρχος), ο οποίος και θα επιβαίνει σε ιταλική φρεγάτα.

Με το βλέμμα... στην Τουρκία

Ωστόσο, οι αποφάσεις της ελληνικής πλευρές λαμβάνονται με το βλέμμα στην Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις «Ασπίδες» δημιουργείται ένας ισχυρός ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας, που τελικά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, που θα έχει κάπου να στραφεί σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις κινήσεις της.

Έτοιμη η φρεγάτα «Ύδρα»

Η φρεγάτα «Ύδρα» είναι ετοιμοπόλεμη.
Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας -λίγο πριν αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα- έγιναν οι τελευταίες δοκιμές ώστε να μην υπάρξει κατά τη διάρκεια της αποστολής ο παραμικρός κίνδυνος, ειδικά υβριδικός.
Επίσης, καλύφθηκαν τα κενά από τις παραιτήσεις του πληρώματος, ενώ οι άνδρες του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (και οι ΟΥΚάδες) με τον υπερσύγχρονο οπλισμό τους πήραν θέση πάνω στο πλοίο.
Αυτό που απομένει είναι μα καθοριστεί σε ποιες περιοχές θα δράσουν οι χώρες που συμμετέχουν στην Επιχείρηση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης