Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Πιστεύουμε ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματα για τα F35 - Αναμένουμε θετικό αποτέλεσμα για τα Eurofighter

Τουρκία: Πιστεύουμε ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματα για τα F35 - Αναμένουμε θετικό αποτέλεσμα για τα Eurofighter
Πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά δίνει έμφαση στη διατήρηση του θετικού διαλόγου με την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην Τουρκία την προκαταβολή για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, εξέφρασαν «πηγές» του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.
«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην παρούσα φάση, πρέπει να επικεντρωθούμε στο KAAN» δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Η Τουρκία είχε αποπεμφθεί από το πρόγραμμα των F-35 στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 με αποτέλεσμα να διεκδικεί 1,4 δισ. δολάρια τα οποία είχε πληρώσει ως προκαταβολή για την παραλαβή των πρώτων πέντε μαχητικών. Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η παραλαβή δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητα της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία αψήφησε τις επανειλημμένες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις, παραβιάζοντας έτσι εν γνώσει της την αμερικανική νομοθεσία.
Όσον αφορά στο τουρκικό αίτημα για τα μαχητικά Eurofighter, στην πώληση των οποίων στην Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις η Γερμανία ως μέτοχος της διεθνούς κοινοπραξίας που τα παράγει, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και τόνισαν: «Οι πρωτοβουλίες μας για την προμήθεια των Eurofighter συνεχίζονται. Σε αυτό το θέμα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι Αρχές της Γερμανίας συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Η δική μας προσδοκία είναι να λάβουν οι σύμμαχοί μας αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τα ΜΟΕ με την Ελλάδα

Κατά την ενημέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε και στην ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προγραμματίζεται για τις 22 Απριλίου.
Πηγές του υπουργείου σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι βέβαιο το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα πραγματοποιηθεί με την Ελλάδα, ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά δίνει έμφαση στη διατήρηση του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, επαναλαμβάνουν ωστόσο την αποφασιστικότητά τους να προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία εστιάζουμε αμοιβαία σε μια θετική ατζέντα με την Ελλάδα.
Σε αυτή την περίοδο που δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύουμε ότι η εγκαθίδρυση μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με προσέγγιση επικεντρωμένη στη λύση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Από την άποψη αυτή, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και, συνεπώς, η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα προς τα τέλη Απριλίου. Ως Τουρκία, κάνουμε τα βήματά μας σε αυτό το πλαίσιο και επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία πως διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης