Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ερυθρά Θάλασσα: Βαθαίνει η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας - Η φρεγάτα «Ψαρά» φορτώνεται με anti-drone και αντικαθιστά την «Ύδρα»

Ερυθρά Θάλασσα: Βαθαίνει η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας - Η φρεγάτα «Ψαρά» φορτώνεται με anti-drone και αντικαθιστά την «Ύδρα»
«Ετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση τυχόν επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή» τονίζει ο Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης
Με τη συνοδεία εμπορικών πλοίων από τις ευρωπαϊκές φρεγάτες να γίνονται ολόενα συνχότερο φαινόμενο στην Ερυθρά Θάλασσα, η ελληνική εμπλοκή στην αναβαθμίζεται, καθώς η φρεγάτα «Ψαρά» ετοιμάζεται να εξοπλιστεί με σύστημα αντι-drone και να αντικαταστήσει την «Ύδρα», στην επιχείρηση Ασπίδες κατά των Houthis.
Διόλου τυχαία, σήμερα 8/4 ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell, από κοινού με τον διοικητή του Στρατηγείου Λάρισας υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα ως τώρα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».
Ο Διοικητής Επιχειρήσεων, Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, αναφέρθηκε σε μια έκταση διπλάσια από το εμβαδό των 27 κρατών μελών διευκρινίζοντας, δε, ότι ένα πλοίο χρειάζεται δέκα ημέρες για να διασχίσει την περιοχή και σχεδόν δύο ημέρες για να διασχίσει την περιοχή υψηλού κινδύνου.
«Ετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση τυχόν επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή», τόνισε σχετικά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα και το μέγεθος της επιχείρησης, αλλά και την εντολή για άμεση δράση προστασίας, η προτεραιότητα ήταν η εστίαση στην περιοχή υψηλού κινδύνου, υπογράμμισε.
Πάντως, ο Υποναύαρχος Γρυπάρης ξεκαθάρισε ότι διατηρείται η αμυντική εντολή της επιχείρησης και κάθε απάντηση αποτελεί πάντα συνέπεια επίθεσης και είναι αναγκαία, αναλογική και περιορίζεται στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο.
Την ίδια στιγμή, έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής όλα τα προστατευόμενα σκάφη διασφαλίστηκαν με επιτυχία από επιθέσεις και όλα τα σκάφη που ζήτησαν συνοδεία προστατεύθηκαν.
Τέλος, δήλωσε ότι κατά τις επτά εβδομάδες λειτουργίας της, η επιχείρηση «Ασπίδες» πέτυχε την προστασία 68 πλοίων και απέκρουσε 9 μη επανδρωμένα αεροχήματα, ένα μη επανδρωμένο πλωτό όχημα και τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων.

Ξεκινούν οι συνοδείες εμπορικών πλοίων

Σε κάθε περίπτωση, μόλις η «Υδρα» λάβει σχετική εντολή από το αρχηγείο στη Λάρισα και από τον Ιταλό διοικητή εν πλω, αρχίζει αμέσως τις συνοδείες.
Μέχρι στιγμής, πέραν της εξουδετέρωσης εναέριας απειλής εναντίον της και εναντίον ενός εμπορικού πλοίου ιταλικών συμφερόντων (το «Τζίνα») που συνόδευε, η φραγάτα του ελληνικού Π/Ν δεν συμμετείχε σε άλλο επεισόδιο στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας.
Σημειωτέον ότι η «Ύδρα» είχε εκείνη την ημέρα εντοπίσει δύο άγνωστα ιπτάμενα ίχνη να έχουν απογειωθεί από την Υεμένη στην περιοχή της Αντ Ντάνμπα με πορεία νότια και κατάφερε με τον οπλισμό της να τα αναγκάσει να αλλάξουν πορεία, μακριά από το εμπορικό πλοίο που συνόδευε.
Οι προετοιμασίες για την αντικατάσταση της «Ύδρας» από τα «Ψαρά» γίνονταιταχέως, προκειμένου λίγο πριν από το Πάσχα (ή αμέσως μετά) να αποπλεύσει προς την Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία.
Όπως και η «Ύδρα» έτσι και τα «Ψαρά» διαθέτουν 16 πυραύλους ESSM, για τις εισερχόμενες απειλές, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones.
Στη φρεγάτα βρίσκεται οργανικό ελικόπτερο αλλά και μια ομάδα των ΟΥΚ, με υπερσύγχρονο οπλισμό.
Δύο λιμάνια έχει προκρίνει το Πολεμικό Ναυτικό για τον εφοδιασμό της φρεγάτας: το λιμάνι στο Τζιμπουτί και το λιμάνι Σαλαλάχ στο Ομάν.
Σε αυτά τα δύο λιμάνια ανεφοδιάζεται με έξοδα του Πολεμικού Ναυτικού, αν και υπάρχει πρόταση τα έξοδα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα να τα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι φρεγάτες προστατεύουν πλοία συμφερόντων Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης