Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το ΥΕΘΑ διαψεύδει την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, αλλά… η Ελλάδα αδειάζει το οπλοστάσιό της και κινδυνεύει

Το ΥΕΘΑ διαψεύδει την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, αλλά… η Ελλάδα αδειάζει το οπλοστάσιό της και κινδυνεύει
Κανένα ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία, λέει το ΥΕΘΑ
Ακατάσχετη σεναριολογία χαρακτηρίζουν την είδηση πως ελληνικά F-16 θα μεταφερθούν στην Ουκρανία, αφού πρώτα πωληθούν σε τρίτη χώρα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας… Ωστόσο, δεν πείθουν.
Υπενθυμίζεται πως δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti αναφέρει πως η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει 108 παλιά μαχητικά της αεροσκάφη, ανάμεσα στα οποία και 32 F-16C/-D Block 30, τα οποία θα δοθούν στο Κίεβο.
Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μεταφορά στην Ουκρανία των 32 αυτών μαχητικών, τα οποία φέρονται, αν και έχουν αναβαθμιστεί δύο φορές, να έχουν ήδη δαπανήσει το 60% της «ζωής» τους.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Ελλάδα πράγματι αποφασίσει να μεταφέρει τα μαχητικά αυτά στην Ουκρανία, θα πρόκειται πέρα από μια παντελώς λανθασμένη κίνηση, και για μια εξολοκλήρου επικίνδυνη απόφαση τόσο για τα εθνικά τη συμφέροντα σε γεωπολιτικούς όρους όσο και σε όρους άμυνας.

Η Ελλάδα αδειάζει το οπλοστάσιό της

Πάντως, γεγονός είναι πως η Ελλάδα αδειάζει το οπλοστάσιό της για την Ουκρανία…
«Η Ελλάδα πουλά πυρομαχικά στην Ουκρανία» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το πρακτορείο Tass παραθέτει την θετική πρόθεση του Νίκου Δένδια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και την επιβεβαίωσή του ότι «πυρομαχικά, τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο.
«Είναι χρήσιμο πράγματα τα οποία, είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν και άρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο.
Επειδή έχουμε «πέλαγος αναγκών», είναι πολύ-πολύ χρήσιμα τα δεκάδες εκατομμύρια που μπορούμε να πάρουμε από ορισμένα πράγματα» εξήγησε ο κ. Δένδιας, αιτιολογώντας μια κίνηση που δεδομένα θα απασχολήσει τη ρωσική διπλωματία.

Η επιστολή Blinken

Επίσης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου και όχι μόνο, η Ελλάδα δέχθηκε να μεταφέρει εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής που διαθέτει στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν την επίτευξη συμφωνίας ο Blinken είχε αποστείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα μπορεί να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.
Εάν αυτά ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εκκρεμεί αξιολόγηση της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πιθανής πρόσθετης χρηματοδότησης για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Blinken στην επιστολή του.
Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας – Η Ελλάδα στέλνει S 300 και TOR M1 στην Ουκρανία για τα F-35  – Οργισμένο μήνυμα Ρωσίας
Στην επιστολή αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας Excess Defense Articles (EDA), ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει δύο αεροσκάφη C-130H Hercules, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3B Orion και 60 μαχητικά οχήματα Bradley.
Η Αθήνα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει έως και 40 νέα αεροσκάφη F-35, τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector και ποικιλία οχημάτων.
Αναφέρεται επίσης η εξέταση αιτημάτων για προμήθεια τεσσάρων LCS (Littoral Combat Ships), παραδόσεις αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker και νέων αεροσκαφών C-130J Super Hercules.
Ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να μεταφέρει μια ευρεία γκάμα όπλων σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας υψηλής ικανότητας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σύνταγμα που αποτελείται από τέσσερα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU-1 με οκτώ πυροσβεστικές μονάδες και 32 εκτοξευτές στην Κρήτη.
Το S-300PMU-1 μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους 48N6, ενώ έχει βεληνεκές έως και 195 χιλιόμετρα.
Η Ελλάδα παρέλαβε τουλάχιστον 175 πυραύλους από τη Ρωσία μαζί με τα συστήματά της.
S300_B.jpg
Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τέσσερα Tor-M1 με 16 εκτοξευτές πυραύλων, ενώ διαθέτει 21 συστήματα με 84 εκτοξευτές. Το Tor-M1 έχει εμβέλεια 25 χιλιομέτρων.
Επίσης ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 39 συστήματα Osa-AKM με τουλάχιστον 120 εκτοξευτές.
Ειδικά το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.
Το εν λόγω σύστημα με μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως είναι βασικό κομμάτι της «αντιαεροπορικής ομπρέλας» της χώρας.
TOR.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης