Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στεφανής (πρώην ΥΠΕΘΑ): Μεγάλη η ανάγκη για ασφάλεια στην εποχή που διανύουμε - Επανέρχεται ο φόβος

Στεφανής (πρώην ΥΠΕΘΑ): Μεγάλη η ανάγκη για ασφάλεια στην εποχή που διανύουμε - Επανέρχεται ο φόβος
Ο κ. Στεφανής υπενθύμισε ότι ήταν η εισήγηση του πρωθυπουργού να υπάρξει επίτροπος Άμυνας στην ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Η ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κοινή συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και ΗΠΑ στο πλαίσιο της υπερταλαντικής συνεργασιας ήταν το θέμα συζήτησης "The Future Of Transatlantic Defense Cooperation, Assessing Opportunities and Challenges for Deepening US-EU Collaboration in the Coming Years" στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής είπε ότι στην εποχή αυτή που διανύουμε η ανάγκη για ασφάλεια είναι μεγάλη επειδή ο φόβος επανέρχεται. «Αν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ευρωπαϊκός στρατός ωστόσο πρέπει να συνεργαστούμε όλες οι χώρες για την καλύτερη αμυντική θωράκιση τους».
Ο κ. Στεφανής υπενθύμισε ότι ήταν η εισήγηση του πρωθυπουργού να υπάρξει επίτροπος Άμυνας στην ΕΕ. «Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι οι προκλήσεις είναι κοινές», είπε. Τέλος, σχολίασε ότι τα F-35 είναι το καλύτερο οπλικό σύστημα του κόσμου και είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Jonathan Hoyle, CBE, Vice President and Chief Executive, Europe Lockheed Martin, United Kingdom, είπε ότι είναι πολλαπλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού στην άμυνα τους. «Βλέπουμε μια ενσωμάτωση της εμπορικής βιομηχανίας με τεχνολογικά εργαλεία, στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τόσο τεράστιο πακτωλό χρημάτων και είναι πιο αργή στο να αφομοιώσει τις νέες τεχνολογίες. Για αυτό και η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να εκμεταλλευτεί την τεχνολογική υπεροπλία των ΗΠΑ».
Επίσης, σημείωσε ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να βρει χρηματοδοτικές πηγές και όχι να αντλεί χρήματα μόνο από τους προϋπολογισμούς των κρατών. Ένα μάθημα που πήραμε από την Ουκρανία είναι ότι ο όγκος των οπλικών συστημάτων έχει σημασία. Πρέπει όμως να δουλέψουμε μαζί γιατί κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του» κατέληξε.

Ο κ. Philip Kosnett, U.S. Ambassador (Ret.) Kosnett Associates LLC, United States, επισήμανε ότι το πολιτικό μέλλον των ΗΠΑ είναι πολύ πιο περίπλοκο από το ποιος θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Υπάρχει ένας έντονος οπαδισμός ειδικά στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να στηρίζουμε πλέον την Ουκρανία, είπε.
Το ίδιο συμβαίνει και στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος καθώς υπάρχουν φωνές που λένε ότι δεν πρέπει να βοηθάμε πλέον το Ισραήλ. «Το κακό σενάριο για την Ευρώπη είναι να έρθει το «κόκκινο κύμα» από τις προεδρικές εκλογές το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα ακόμα χειρότερο όπως την αποχώρηση των ΗΠΑ αν και το θεωρώ απίθανο. Όμως το διακύβευμα είναι κάθε χώρα να μπορεί να δημιουργήσει το δικό της αμυντικό σύστημα και αυτό πρέπει να υπάρχει και σε κάθε κρατικό προϋπολογισμό» κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Serban-Lucian Lungu, Director, Defence Integrated Planning Directorate, MoND, Romania υπογράμμισε ότι για την Ρουμανία. ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρουμανία έχει ενδυναμώσει τα τελευταία χρόνια την αμυντική της θωράκιση εξαιτίας της ρωσικής απειλής. Είναι όμως πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και μία κοινή αμυντική πολιτική.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διπλωματικός συντάκτης στην Καθημερινή, κ. Βασίλης Νέδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης