Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δήλωση – ντροπή Γεραπετρίτη: Παρά τη γενοκτονία στη Γάζα «δεν είναι ώρα αναθεώρησης των αμυντικών συμφωνιών με το Ισραήλ»

Δήλωση – ντροπή Γεραπετρίτη: Παρά τη γενοκτονία στη Γάζα «δεν είναι ώρα αναθεώρησης των αμυντικών συμφωνιών με το Ισραήλ»
Ποιες είναι οι αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας – Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στο Al Jazeera τη Κυριακή 5 Μαϊου για τους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με το Ισραήλ και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.
Ο Γεραπετρίτης τόνισε τους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς της χώρας με το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Ισχυρίσηκε, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, έχουν θέσει προυποθέσεις για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, ότι τώρα δεν είναι η ώρα να επανεξεταστούν από την Ελλάδα οι σημαντικές διμερείς αμυντικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εκπαίδευση της Ελληνικής Αεροπορίας.

Η προϊστορία

Τον Φεβρουάριο 2024, οι Δυνάμεις Αμυνας (IDF) του Ισραήλ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσαν την ολοκλήρωση κοινής άσκησης με ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις πεζικού στην Ελλάδα.
Η Ταξιαρχία IDF Oz, γνωστή και ως ταξιαρχία καταδρομών, και η μονάδα αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Nahal συμμετείχαν στην πολυήμερη άσκηση με τους Αμερικανούς και Έλληνες ομολόγους τους.
Τον Μάτριο ολοκληρώθηκε κοινή στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριας υποστήριξης από την ισραηλινή και την ελληνική αεροπορία. Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας, κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεκάδες αεροσκάφη πέταξαν για αρκετές ώρες από το Ισραήλ βαθιά στην Ελλάδα πριν επιστρέψουν.
Οι δύο κοινές ασκήσεις επέτρεψαν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να δουν μερικά από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ σε δράση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ekathimerini.com, το Ελληνικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων (ΚΥΣΕΑ) ενέκρινε την απόκτηση ορισμένων ισραηλινών συστημάτων.
Η εξαγορά θα περιλαμβάνει ορισμένους τύπους οπλικών συστημάτων Rafael Spice.
Το Spice είναι μια οικογένεια ανεξάρτητων, αυτόνομων οπλικών συστημάτων αέρος-εδάφους που παρέχουν ικανοποιητική ακρίβεια σε περιβάλλον χωρίς GPS.
Η Automatic Target Recognition (ATR) είναι μόνο μία από τις τεχνολογίες του SPICE-250, η οποία περιλαμβάνει Automatic Target Acquisition (ATA) και Moving-Target-Detection home modes, τα οποία βασίζονται σε αυτόματη αναγνώριση του στόχου.
Το ATR είναι μια τεχνολογική καινοτομία, που επιτρέπει στο SPICE-250 να «μαθαίνει» αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στόχου, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο πιλότος επιλέγει τον τύπο στόχου που θα επιτεθεί και εκχωρεί έναν στόχο σε κάθε όπλο. .
Κάθε όπλο βρίσκεται στον προκαθορισμένο στόχο, είτε αυτόνομα είτε με ανθρώπινη επιλογή είτε με με τη βοήθεια του αλγόριθμου ATR.
SPICE-250. Image: Elbit Systems.

Το σύστημα αεράμυνας Spyder


Το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή εταιρεία Rafael προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει το σύστημα αεράμυνας Spyder της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ισραηλινα ΜΜΕ στις 23 Απριλίου 2024.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προώθησε τη διεθνή ζήτηση για αυτό το σύστημα αεράμυνας.
Η Τσεχική Δημοκρατία και το Μαρόκο επέλεξαν το σύστημα αεράμυνας Rafael Spyder για τις ανάγκες αεράμυνας μικρής εμβέλειας.
Πρόσφατα, η Rafael, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμή του προηγμένου συστήματος αεράμυνας SPYDER στην τελευταία, μοναδική του διαμόρφωση – All In One.
Η δοκιμή περιελάμβανε την αναχαίτιση ενός UAV σε ένα δύσκολο επιχειρησιακό σενάριο, επιτυγχάνοντας ένα άμεσο και αποτελεσματικό χτύπημα.
Το σύστημα SPYDER, που παράγεται από τη RAFAEL, χρησιμοποιείται επιχειρησιακά από πολλές στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως, παρέχοντας λύσεις αεράμυνας.

Η συμφωνία της Intracom Defense


Η Israel Aerospace Industries (IAI) υπέγραψε το Μάιο του 2023 συμφωνία για την εξαγορά της ελληνικής αμυντικής εταιρείας τεχνολογίας Intracom Defense (IDE).
Η IDE ειδικεύεται στην παραγωγή εκτοξευτών πυραύλων, υποσυστημάτων πυραύλων, χερσαίων και θαλάσσιων τακτικών επικοινωνιών, υβριδικής παραγωγής και πολλά άλλα. Δεν έγιναν γνωστές οικονομικές λεπτομέρειες.
Η IDE δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και έχει αμυντικές συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
IAI-Intracom Defense signing ceremony credit: IAI
Προμήθεια του Rampage

Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει το Rampage, ένα όπλο αέρος-εδάφους που αναπτύχθηκε από κοινού από την Elbit Systems και την Israel Aerospace Industries (IAI).
Σύμφωνα με τις εταιρείες, το Rampage προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό της τεχνογνωσίας, των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων και της σωρευτικής εμπειρίας και των δύο εταιρειών.
Αναπτύχθηκε ως απάντηση σε μια ξεκάθαρη επιχειρησιακή ανάγκη στο μελλοντικό πεδίο μάχης, το Rampage είναι ένα πυρομαχικό που πέφτει έξω από την περιοχή που προστατεύεται από πυραύλους αεράμυνας.
Η κεφαλή Rampage, ο πύραυλος και η προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης επιτρέπουν την εκτέλεση της αποστολής επίθεσης σε υψηλής ποιότητας, καλά προστατευμένους στόχους με μέγιστη ακρίβεια.
Το Rampage διαθέτει βέλτιστη δυνατότητα διείσδυσης σε προστατευμένες περιοχές.
Η εστιακή του ακρίβεια αποτρέπει τις παράπλευρες ζημιές με πολύ χαμηλό κόστος αποστολής σε σύγκριση με τις υπάρχουσες λύσεις.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-05_200703.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης