Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα στέλνει 250 κοντέινερ γεμάτα με όπλα σε Ουκρανία - Τα ύποπτα δρομολόγια προς Ρουμανία - Διαψεύδει ο Δένδιας

Η Ελλάδα στέλνει 250 κοντέινερ γεμάτα με όπλα σε Ουκρανία - Τα ύποπτα δρομολόγια προς Ρουμανία - Διαψεύδει ο Δένδιας
Έντονη ανησυχία στη Μόσχα σχετικά με το όργιο φημολογίας για τα ύποπτα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρουμανία
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας διέψευσε το πολυσυζητημένο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να μετέφερε κρυφά 250 κοντέινερ με όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass. 
Το όργιο φημολογίας για τα ύποπτα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρουμανία έφτασε προφανώς και στη Μόσχα, αφού οι ρωσικές αρχές εκφράζουν συχνά τον προβληματισμό τους για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας
Οι Ρώσοι, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, μεταφέρουν αυτούσιες τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας.
Όπως τονίζουν, ο κ. Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ως «σενάριο συνομωσίας που απέχει από την πραγματικότητα» το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που κάνει λόγο για εν κρυπτώ αποστολή 250 κοντέινερ με οπλισμό στην Ουκρανία,.
«Δεν υπάρχουν 250 κοντέινερ και δεν υπάρχει αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Υπάρχουν συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας και εντός αυτών κινείται. Η καλλιέργεια εντυπώσεων με συνομωσιολογίες παρέλκει. Χθες, επικοινώνησε μαζί μου βουλευτής και τον ενημέρωσα για το πόσα κοντέινερ και που.. Ελλάδα δεν παρέχει τίποτα στην Ουκρανία, το τι κάνουν άλλες το υλικό που τους στέλνουμε είναι δικό τους θέμα»είπε αρχικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για να προσθέσει «διαθέτουμε αρκετά πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ. Μιλάμε για λήξαν υλικό η καταστροφή του οποίου θα κόστιζε 100 εκατ ευρώ. Αυτό δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Τα έχουμε πει όλα. Μην δημιουργούμε λοιπόν εντυπώσεις».

Όργιο φημολογίας για τα αμαρτωλά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρουμανία

Προηγουμένως, είχε γίνει γνωστό μέσω πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος ότι η Ελλάδα έχει στείλει κρυφά 250 κοντέινερ με όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα στέλνει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο με τη μορφή πυρομαχικών ή όπλων αγνώστου τύπου από τη Θεσσαλονίκη μέσω της ... Ρουμανίας.
Πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για 250 κοντέινερ.
Το πρώτο έφυγε στις 14 Μαίου από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κάτω Γέφυρα με πρώτη στάση στη Ρουμανία.
Το δημοσίευμα σημείωσε ότι τόσο οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και η ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train, η οποία δεν παρείχε δικά της βαγόνια, αρνήθηκαν να επαναφορτώσουν επικίνδυνα όπλα και πυρομαχικά.
Ακολούθως, τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν με συνοδεία μικρών φορτηγών αλλά και οχημάτων της ΕΛΑΣ στον σταθμό Κάτω Γέφυρα του δήμου Χαλκηδόνας, πλησίον του βιομηχανικού πάρκου που βρίσκεται κοντά στις γραμμές του ΟΣΕ.
Τα όπλα και τα πυρομαχικά παραδόθηκαν στα αμερικανικά στρατεύματα, που τα φόρτωσαν σε ρουμανικά βαγόνια, τονίζει το δημοσίευμα του Tass επικαλούμενο τον ελληνικό Τύπο.
Φυσικά ο τελικός τους προορισμός ήταν το ουκρανικό πολεμικό μέτωπο.

Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά): «Δεν είναι δυνατόν αυτά τα θέματα να τα ανακαλύπτουμε έτσι» - «Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι»

Πάντως οι διαψεύσεις του έλληνα Υπουργού Άμυνας, -που έκανε λόγο για ανακριβή αριθμό κοντέινερ αλλά δεν αρνήθηκε εξ ολοκλήρου τη μεταφόρτωσή τους- δεν φαίνεται να έπεισαν την αντιπολίτευση.
Μάλιστα, η Σία Αναγνωστόπουλου, βουλεύτρια της ΝεΑρ, η οποία «σήκωσε» το θέμα στη Βουλή, διεμήνυσε στον υπουργό ότι «δεν μπορεί να διαψεύδεται έτσι ένα δημοσίευμα όση εμπιστοσύνη και να έχουμε στον υπουργό. Εμείς είμαστε κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Ακούσαμε και τον κ Blinken ότι έφυγε εσπευσμένα οπλισμός για την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα θέματα να τα ανακαλύπτουμε έτσι» και υπογράμμισε ότι «επειδή δεν είμαστε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι, υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, θα ήθελα η επιτροπή να ενημερωθεί».

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Μεταφέρουμε εσπευσμένα όπλα στην Ουκρανία

Όπως είναι εύλογο, η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς συσχετίζει το όργιο φημολογίας περί μεταφοράς όπλων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, με τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Antony Blinken
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν εσπευσμένα πυρομαχικά και όπλα στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα η οποία αντιμετωπίζει τελευταία οπισθοχωρήσεις στον πόλεμό της με τη Ρωσία.
Το Κίεβο ζητάει πιο γρήγορες παραδόσεις οβίδων πυροβολικού και αντιαεροπορικών συστημάτων εν μέσω ρωσικών προωθήσεων που ασκούν πίεση στον ουκρανικό στρατό ο οποίος αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και τραγικές ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά.
Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν αυξήσει επίσης τις επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες πολύ πίσω από τις γραμμές, που το Κίεβο παρουσιάζει ως επίσημα σύνορά του.
«Μεταφέρουμε εσπευσμένα πυρομαχικά, θωρακισμένα οχήματα, πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Tα μεταφέρουμε εσπευσμένα σε αυτούς ώστε να φθάσουν στις πρώτες γραμμές για να προστατεύσουν στρατιώτες, για να προστατεύσουν αμάχους», επισήμανε ο Blinken σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που προέβη στις σχετικές δηλώσεις ενόσω τα ουκρανικά στρατεύματα παλεύουν κόντρα σε μια νέα ρωσική χερσαία επιδρομή στην περιοχή του Kharkov στη βορειοανατολική Ουκρανία, εξήγησε πως περιμένει ο πρόεδρος Biden να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Zelensky τις ερχόμενες εβδομάδες.
Είπε επίσης πως η Ουάσιγκτον δεν έχει «ενθαρρύνει ή παράσχει τη δυνατότητα για πλήγματα στη Ρωσία», τόνισε όμως ότι είναι απόφαση της Ουκρανίας το πώς πρόκειται να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο.
Στρατηγικές υποδομές στη Ρωσία όπως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τίθενται τακτικά στο στόχαστρο επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους, αν και η Ουκρανία δεν επιβεβαιώνει επίσημα την εμπλοκή της.


τασσ_κοντεινρρ.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης