Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γεραπετρίτης (ΥΠΕΞ) από Β. Μακεδονία: Προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ, η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γεραπετρίτης (ΥΠΕΞ) από Β. Μακεδονία: Προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ, η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Δήλωση με νόημα προς τη νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας
Σχετικά Άρθρα
Mήνυμα προς τα Σκόπια για την ένταξή τους στην ΕΕ, έστειλε από τη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα 13 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπη -πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.
Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της Συνόδου και μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε: «Προσήλθα σήμερα στα Σκόπια, στη Σύνοδο της Διαβαλκανικής, κομίζοντας ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και φιλίας προς όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα, εξάλλου, ήταν από τις επισπεύδουσες χώρες για τη συγκρότηση της Διαβαλκανικής, όπως επίσης ήταν και η χώρα εκείνη, η οποία στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 επέσπευσε το όραμα για μια Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Είναι σε μία περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων, με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Βεβαίως –και αυτό τόνισα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης– η πρόοδος αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες είναι τυπικές και αφορούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο, όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Η πορεία προς την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα σταθούν δίπλα στις χώρες αυτές με σεβασμό στη δημοκρατία, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και με την ελπίδα η Ευρώπη να καταστεί η ευρύτερη οικογένεια όλων των κρατών».

Συνάντηση Τούρκο ΥΠΕΞ

Στα Σκόπια συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του, Hakan Fidan.
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά εξετάστηκαν μεταξύ άλλων η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως και θέματα συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης