Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κεραυνοί Rubin (αναλυτής): Biden και Blinken δίνουν τα F-35 στην Τουρκία – Ο Λευκός Οίκος έχει παραδοθεί στους λομπίστες

Κεραυνοί Rubin (αναλυτής): Biden και Blinken δίνουν τα F-35 στην Τουρκία – Ο Λευκός Οίκος έχει παραδοθεί στους λομπίστες
Ο Λευκός Οίκος και το State Department δίδουν προτεραιότητα στους ευσεβείς πόθους έναντι της στρατηγικής πραγματικότητας…
Μύδρους κατά της κυβέρνησης Biden εξαπέλυσε με άρθρο του στο American Enterprise Institute ο γνωστός αναλυτής και πρώην στέλεχος της CIA Michael Rubin.
Όπως επισημαίνει, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το State Department έχουν υποκύψει στα δολάρια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και ετοιμάζονται να αναβιώσουν τη συμφωνία με την Τουρκία για τα F-35.
«Αφήστε τον Λευκό Οίκο και το State Department να δώσουν προτεραιότητα στους ευσεβείς πόθους έναντι της στρατηγικής πραγματικότητας.
Μετά από πολλαπλές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να μην αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίωξαν την Τουρκία από το κοινό πρόγραμμα μαχητών F-35.
Το ζήτημα δεν ήταν απλώς μια εμπορική σύμβαση αλλά μάλλον η ακεραιότητα των συστημάτων του ΝΑΤΟ: Η ενσωμάτωση των S-400 στην αεράμυνα της Τουρκίας θα καθιστούσε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ευάλωτες.
Το σύστημα θα μπορούσε να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας στους Τούρκους ή στις εχθρικές δυνάμεις να εξασκήσουν την παρακολούθηση του αμερικανικού αεροσκάφους stealth.
Η απερίσκεπτη προσέγγιση του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan πρόσφερε στον Τούρκο ηγέτη αναβαθμίσεις F-16 με αντάλλαγμα την άρση του βέτο της για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκ μέρους της Τουρκίας.
Η έκκληση του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου να ζητήσουν την ψήφιση της συμφωνίας για τα F-16 ήταν επαίσχυντη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει τα σχέδια των F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνει ο αναλυτής.

Επανεκκίνηση

Σύμφωνα με τον Rubin, «η κίνηση για την αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35, που αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, είναι περίεργη για τρεις επιπλέον λόγους.
Πρώτον, η Τουρκία δεν κρύβει την επιθυμία της να χτίσει τη δική της εγχώρια βιομηχανία όπλων και δεν θα διστάσει να αναστρέψει την τεχνολογία που της παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο γαμπρός του Erdogan είναι ο κορυφαίος οπλοβιομήχανος της Τουρκίας.
Το τουρκικό λόμπι που κατοικεί στο State Department και διαποτίζει τις δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον μπορεί να υποτιμά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα.
Δεύτερον, ενώ η Τουρκία συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τα F-16 της μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και να σταματήσει τις υπερπτήσεις της στην Ελλάδα, μόλις ολοκληρώθηκε η πώληση των F-16, ο Erdogan αύξησε την επιθετικότητά του.
Σήμερα, η Τουρκία βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στη βορειοανατολική Συρία.
Ο βομβαρδισμός του Ιράκ από τουρκικά F-16 έχει προκαλέσει δασικές πυρκαγιές.
Στις 23 Αυγούστου, τουρκικό drone σκότωσε δύο δημοσιογράφους στο ιρακινό Κουρδιστάν, λίγο έξω από την πόλη Σουλεϊμάνι.
Πιο πρόσφατα, τουρκικά πλοία παρενέβησαν σε ένα ιταλικό πλοίο που διεξήγε έρευνα για πόντιση καλωδίου, στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση των ενεργειακών δικτύων Κύπρου και Κρήτης.
Ενώ η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε τα F-16 της σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, ενίσχυσαν τον Erdogan και τον έκαναν να πιστέψει ότι μπορούσε να ενεργήσει ατιμώρητα.
Τέλος, η Τουρκία είναι χορηγός της τρομοκρατίας. Η υποστήριξή της στη Χαμάς έχει αυξηθεί.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να γονατίσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ.
Δεν υπάρχει απλώς καμία διαφορά σήμερα μεταξύ της παροχής προηγμένων όπλων στην Τουρκία και της προσφοράς στο Ιράν των ίδιων τεχνολογιών.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα καθεστώτα θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ - αν όχι στα συμφέροντα των ίδιων των Αμερικανών.
Ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ Jeffrey Flake καυχιέται για τον ρόλο του στην εξασφάλιση των F-16 χάριν της Τουρκίας αγνοώντας τη στήριξη Erdogan στη Hamas.
Η έλλειψη ενδοσκόπησης και αναγνώρισης της ζημιάς που κάνει τώρα η Τουρκία στην περιοχή είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος».
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, o Blinken και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan υποσχέθηκαν στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα βελτιώσει την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - το αντίθετο ίσχυε. Αντί να αναγνωρίσουν το λάθος τους, σήμερα η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα απόκτησης πιο προηγμένων όπλων.
«Το Κογκρέσο πρέπει να καλέσει τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να ξεκαθαρίσει: Δεν μπορεί να υπάρχει θέμα F-35 για την Τουρκία, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα οι Τούρκοι και οι υποτελείς τους στο Αζερμπαϊτζάν δίδουν στους λομπίστες της Ουάσιγκτον, τα πανεπιστήμια και τις δεξαμενές σκέψης» καταλήγει ο Michael Rubin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης