Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Μαξίμου φοβάται να πει την αλήθεια - Ο Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας) επιβεβαιώνει μυστική διπλωματία και «Πρέσπες του Αιγαίου»

Το Μαξίμου φοβάται να πει την αλήθεια - Ο Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας) επιβεβαιώνει μυστική διπλωματία και «Πρέσπες του Αιγαίου»
Η μυστική διπλωματία και ο φόβος του πολιτικού κόστους
Σε νέες δηλώσεις -στην εφημερίδα Hurriyet- προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αφενός δείχνουν το στρατηγικό πλαίσιο της Άγκυρας για την εξέλιξη της συζήτησης με την Αθήνα και αφετέρου πως στην Ελλάδα υπάρχει σκόπιμη αποσιώπηση, καθώς υποτίθεται πως οι συνομιλίες που γίνονται αφορούν μόνο την οριοθέτηση ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Όπως φαίνεται, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο περιορισμένης πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης, λόγω φόβου για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης - αν εγχωρίως δεν είναι μυστικό πως, χάριν της όποιας ειρήνης, η εθνική μειοδοσία καθοδηγεί τις πολιτικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι ηγέτες μας να χάνουν συνεχώς το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται για να λάβουν αποφάσεις».
Ειδικότερα, ερωτηθείς από τη Hurriyet αν υπήρξε συζήτηση για τα προβλήματα του Αιγαίου στις συναντήσεις στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, ο Fidan απάντησε πως «Προτιμούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα ως πακέτο, των προβλημάτων στο Αιγαίο, των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των ζητημάτων που αφορούν την τουρκική μειονότητα συμπεριλαμβανομένων.
Προτιμούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα από κοινού και, αν είναι δυνατόν, να τα συζητάμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Δεν θεωρούμε σωστό να υπερπολιτικοποιούμε θέματα. Όμως, όπως γνωρίζετε, ειδικά στην Ελλάδα, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένα.
Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια θετική ατζέντα και να υπάρξει κερδοφόρα προσέγγιση.
Στοχεύουμε στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων με επίσημα μέσα και στην εξάλειψη των αβεβαιοτήτων, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα.
Το Αιγαίο, ένας επίγειος παράδεισος, πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί να γίνει.
Πιστεύω ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με δημιουργικές λύσεις όταν υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα ωριμότητας και από τις δύο πλευρές.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι ήδη οι αναζητήσεις και οι συζητήσεις μας με τους Έλληνες συνομιλητές μας.
Επί του παρόντος, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των χωρών μας τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Τουρκία».
Αν, λοιπόν, τα παραπάνω δεν είναι μυστική διπλωματία, τότε τι είναι;...

«Υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, δεν είναι πλάκα»

Πέραν των ελληνοτουρκικών, ο Fidan μίλησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος.
«Ο κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου είναι ένα θέμα για το οποίο προειδοποιούμε συνεχώς.
Βλέπουμε ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα βαθαίνουν τώρα σταδιακά τα ρήγματα και φέρνουν κοντά ορισμένους παράγοντες, και η πόλωση αυξάνεται.
Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει μια παγκόσμια επέκταση.
Τώρα βλέπουμε τη Βόρεια Κορέα να γίνεται ενεργό μέρος στον πόλεμο από την άλλη άκρη του κόσμου στέλνοντας στρατιώτες της.
Τα όπλα που έστειλε η Αμερική και τα όπλα που έστειλε η Ευρώπη έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας ολοκληρωτικός αγώνας, ένας πόλεμος οικονομικός, πολιτικός και θερμός, που είναι δυνατόν να περιγραφεί ως παγκόσμιος πόλεμος με την ευρεία έννοια της λέξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο οικονομικός και πολιτικός πόλεμος σε ορισμένα μέρη δεν μετατραπεί σε θερμό πόλεμο.
Τώρα και οι δύο πλευρές σηκώνουν τα χέρια ψηλά και αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα».
που θέλουν να κάνουν σε ορισμένα θέματα χωρίς εκλογική πίεση. Εδώ βλέπουμε τα βήματα που έγιναν σχετικά με την Ουκρανία και το Ισραήλ. Υπάρχει πυρηνικός κίνδυνος εδώ; Ειλικρινά, ένας πυρηνικός κίνδυνος εμφανίζεται από τη στιγμή που αρχίζει να γίνεται λόγος για το όνομα πυρηνικό.

«Υπάρχει πυρηνικός κίνδυνος»

«Αν κάνεις περισσότερους πυραύλους και επιθέσεις στο έδαφός μου από ό,τι μπορώ να ανεχτώ, εάν ο τρόπος να το σταματήσω δεν είναι δυνατός με τα εργαλεία που έχω, θα χρησιμοποιήσω άλλο τρόπο.
Αυτό ο Putin το λέει ανοιχτά. Αυτό δεν είναι αστείο. Η άλλη πλευρά λέει: “Έχετε πυρηνικά όπλα και δεν θα σας επιτρέψω να καταλάβετε οποιοδήποτε μέρος θέλετε μόνο και μόνο επειδή με απειλείτε με πυρηνικά όπλα”.
Φυσικά, ένα από τα θέματα που ανησυχούν περισσότερο τους δυτικούς είναι τι έδωσαν ή θα δώσουν οι Ρώσοι στη Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα τόσους στρατιώτες.
Γι' αυτό είναι σημαντικό. Εάν γίνει μια κίνηση που θα αλλάξει τις ισορροπίες στην κορεατική χερσόνησο και η οποία θα διαταράξει την τρέχουσα ισορροπία στην περιοχή, θα ανοίξει ένα νέο πρόσθετο μέτωπο, αυτή τη φορά για την Αμερική και τη Δύση.
Έτσι, αν και αυτό το μέτωπο δεν είναι απαραίτητα ένα μέτωπο με θερμό πόλεμο, θα απαιτήσει την ετοιμότητα για έναν θερμό πόλεμο.
Θα είναι μια προσέγγιση που θα απαιτήσει την παροχή διαφορετικών δυνατοτήτων στη Νότια Κορέα» είπε ο Fidan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης