Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s – Ανομοιογενή τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές – Το παράδειγμα της Τουρκίας, της Βραζιλίας και της… Ρωσίας

Moody’s – Ανομοιογενή τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές – Το παράδειγμα της Τουρκίας, της Βραζιλίας και της… Ρωσίας
Eνδεικτικός πίνακας
Η απόσυρση της παρεχόμενης ρευστότητας από την Fed, μέσω της σταδιακής επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, έχει επιδράσει αρνητικά σε αρκετές αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο, λόγω της αδυναμίας ομογενοποίησης των συγκεκριμένων χωρών, ο αντίκτυπος μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών ποικίλει σημαντικά…
Τα άνωθεν αποφαίνεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Όπως εξηγεί, οι χώρες οι οποίες διαθέτουν υψηλές εξωτερικές ανισορροπίες ή βασίζονται κυρίως στην εξωτερική χρηματοδότηση καθίστανται αρκετά ευάλωτες στις επιδράσεις του tapering. Βέβαια, οι επιδράσεις στην πιστωτική ικανότητα των αναδυόμενων οικονομιών παραμένουν περιορισμένες.
Επομένως, οι αρνητικές συνέπειες ενδέχεται να είναι προσωρινές και συνιστούν μέρος της διαδικασίας ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής των αναπτυγμένων οικονομιών.
Ενδεικτικά, τα νομίσματα της Νοτίου Αφρικής και της Τουρκίας «χτυπήθηκαν» περισσότερο από κάθε άλλο νόμισμα, εξαιτίας των κεφαλαιακών εκροών, που συνεπάγονται από το tapering της Fed. Εκτός των άλλων, οι απώλειες γιγαντώθηκαν εξαιτίας των υψηλών ελλειμμάτων τρέχουσων λογαριασμών, στα αδύναμα συναλλαγματικά αποθέματα και στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
Στη Βραζιλία αντίθετα, οι επιδράσεις ήταν σχεδόν μηδαμινές, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία είχε συντελεσθεί αρκετά νωρίτερα, αποτέλεσε ανάχωμα στις διεθνείς εξελίξεις.
Παράλληλα, στη Ρωσία το πλεόνασμα τρέχουσων συναλλαγών και τα υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα θωράκισαν την οικονομία, δίχως να καταστεί αναγκαία η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης