Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist – Σε μειονεκτική θέση το ευρωπαϊκό banking – Χάνει το θετικό momentum

tags :
Economist – Σε μειονεκτική θέση το ευρωπαϊκό banking – Χάνει το θετικό momentum
Kερδοφορία και νέοι κανονισμοί πλήττουν τις τράπεζες
Μία λεπτομερής σκιαγράφηση του ευρωπαϊκού banking πραγματοποιεί το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίος εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξο για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Όπως επισημαίνει, ενόσω στις ΗΠΑ οι τράπεζες αυξάνουν τα κέρδη τους, μέσω επενδύσεων σε διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα, στην Ευρωζώνη οι τράπεζες αδυνατούν να επενδύσουν, ελέω των «σφιχτών» κεφαλαιακών επιπέδων και των «ανισόρροπων» επιχειρηματικών πλάνων.
Ενδεικτικό παράδειγμα συνιστά η Barclays, η οποία για το δ’ 3μηνο του 2013 εμφάνισε προ-φόρων κέρδη μόλις 5,2 δισ. στερλίνες.
Φυσικά, η βρετανική τράπεζα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, αντικατοπτρίζει τον κανόνα. Για παράδειγμα, η Deutsche Bank κατέγραψε ζημιές ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το δ’ 3μηνο του 2013.
Τα αδύναμα αποτελέσματα και των δύο τραπεζών αντανακλούν μία άρδην και αιφνίδια «κάμψη» στην διαπραγμάτευση ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων.
Μετά από μία εξαιρετική έναρξη του 2013, οι αγορές τράβηξαν «φρένο».
Τα έσοδα της Deutsche Βank από τα προαναφερθέντα προϊόντα συρρικνώθηκαν κατά 64% και της Barclays κατά 47%.
Παρόμοια «βουτιά» σημείωσαν και οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης έγκειται στο ότι, οι αμερικανικές διαθέτουν τη στήριξη των μετοχών, οι οποίες παρουσίασαν μία εξαίσια παρουσία.
Ελέω ανταγωνισμού, οι τράπεζες της Ευρώπης επιχειρούν να αυξήσουν την κερδοφορία μέσω της περικοπής των δαπανών.
Χαρακτηριστικά, η Barclays στοχεύει στη συρρίκνωση δαπανών κατά 16,8 δισ. στερλινών έως το 2015 και στην περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας.
Παρόμοια, η Deutsche Bank έχει ήδη απολύσει 3.000 υπαλλήλους.



Βέβαια, οι άνωθεν περικοπές δεν αναμένεται να εγείρουν μία αυτόματη εκτίναξη των κερδών, καθώς οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι επιβάλλουν υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, συνιστούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της κερδοφορίας.
Ως αποτέλεσμα των νέων κανονισμών, αμφότερες έχουν ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος των ριψοκίνδυνων assets, τα οποία και αποτελούν μαζικές πηγές εσόδων για κάθε τράπεζα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης