Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS - Η πολιτική αστάθεια μπορεί να εκτροχιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας

RBS - Η πολιτική αστάθεια μπορεί να εκτροχιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ωστόσο τα πάντα μπορούν να αλλάξουν...
Σαφή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα διαπιστώνει η Royal Bank of Scotland, αποτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις.
Παρακολουθώντας την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η βρετανική τράπεζα εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία.
Υπενθυμίζεται εδώ πως χθες Πέμπτη οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έκλεισαν στο 7,02%, υποχωρώντας ωστόσο στιγμιαία κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%.
Η μειούμενη πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει πως η χώρα κινείται σε τροχιά ανάκαμψης, λαμβάνοντας στήριξη και από τη γενικότερη αισιοδοξία που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη, λόγω της σταδιακής μεν, ορατής δε ισχυροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η διαμόρφωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 7% συνιστά τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010, ήτοι έναν μήνα προτού η Ελλάδα ζητήσει διεθνή οικονομική στήριξη.
"Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει", αναγνωρίζει η Royal Bank of Scotland, αποδίδοντας εν μέρει τη βελτίωση αυτή στο θετικό momentum για την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αν υπάρξουν προβλήματα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος που η χώρα ακολουθεί.
Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, μέρος της αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται και στην τόνωση των αισιοδοξίας για το outlook της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, των δύο χωρών που ακολούθησαν το παράδειγμα της Ελλάδας και μπήκαν σε μνημόνιο.
"Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ήδη επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις προσδοκίες περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Οι προσδοκίες προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνονται", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της RBS.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως η Ελλάδα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει την επάνοδό της στις αγορές, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, μέσω μιας έκδοσης 5ετούς ομολόγου και με στόχο την άντληση 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
"Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί, ενώ οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης διάσπασης της Ευρωζώνης έχουν σημαντικά περιοριστεί", επισημαίνει η RBS.
Ωστόσο προειδοποιεί πως οι φόβοι για τον ρυθμό υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων παραμένουν πάντα ζωντανοί.
"Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη της Ελλάδας και να ωθήσει εκ νέου στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης