Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Oι 1 δισ. αποχρώσεις του γκρι! Στα 1,1 δισ. οι συνταξιούχοι της Γης σε 20 χρόνια! - Η ηλικία δεν πρέπει να καθορίζει την επαγγελματική ζωή

tags :
Economist - Oι 1 δισ. αποχρώσεις του γκρι! Στα 1,1 δισ. οι συνταξιούχοι της Γης σε 20 χρόνια! - Η ηλικία δεν πρέπει να καθορίζει την επαγγελματική ζωή
Όσο οι εύποροι συνταξιούχοι θα αποταμιεύουν, τόσο θα περιορίζεται η ζήτηση - Η οικονομική και κοινωνική ανισότητα θα αυξηθεί
Πόσες αποχρώσεις μπορεί να έχει το γκρι χρώμα; Σύμφωνα με τον Economist, το γκρι δύναται να έχει 1 δισεκατομμύριο αποχρώσεις! Τι εννοεί; Το περιοδικό αναφέρεται στο σύνολο των συνταξιούχων που θα μετρά σε λίγα χρόνια ολόκληρος ο πλανήτης!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Economist, τα επόμενα 20 χρόνια ο πληθυσμός των ατόμων, ηλικίας άνω των 65 ετών, στον πλανήτη σχεδόν θα... διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 1,1 δισεκατομμύρια, από 600 εκατομμύρια που είναι σήμερα!
Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, πραγματοποιώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων του πλανήτη, στον ανεπτυγμένο και πλούσιο κόσμο, οι άνθρωποι που έχουν λάβει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στη διάρκεια της ζωής τους έχουν αρχίσει να εργάζονται περισσότερο από τους ανεκπαίδευτους.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 65% των Αμερικανών αντρών που διαθέτουν πτυχίο, ηλικίας 62-74 ετών, συνεχίζουν να εργάζονται.
Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 32% όταν πρόκειται για τους Αμερικανούς άντρες ηλικίας 62-74 ετών, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν κανένα πτυχίο ή επαγγελματικό δίπλωμα.
Όπως εξηγεί ο Economist, το χάσμα αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη - ακόμη - ψαλίδα ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν λάβει εκπαίδευση και στους ανεκπαίδευτους.
Όπως προσθέτει, παρατηρώντας περαιτέρω τα στοιχεία που αφορούν στη διεθνή αγορά εργασίας, η νέα τάξη πραγμάτων στην απασχόληση έχει ως εξής: Οι ανειδίκευτοι νέοι εργάζονται λιγότερο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι έχουν λάβει υψηλής ποιότητας μόρφωση. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο ορατό στς ΗΠΑ...
Τι συμβαίνει όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήτοι στην Ευρώπη; Πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν πολιτικές που ενθαρρύνουν την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Πως μεταφράζει όμως ο Economist την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στον πλανήτη και την άνοδο του πληθυσμού των συνταξιούχων; Όπως επισημαίνει, όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αυτόματα ωφέλιμες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Γιατί; Γιατί όσο οι εύποροι συνταξιούχοι θα αποταμιεύουν, τόσο θα περιορίζεται η ζήτηση. Η οικονομική και κοινωνική ανισότητα θα αυξηθεί. Μεγάλο μέρος του πλούτου θα βρεθεί στα χέρια των συνταξιούχων!
"Η ηλικία δεν πρέπει πλέον να καθορίζει το τέλος της επαγγελματικής ζωής. Οι πολιτικές που αποθαρρύνουν τους εργαζομένους να εργάζονται περισσότερα χρόνια στη ζωή τους πρέπει να εκλείψουν. Το καθεστώς των συντάξεων πρέπει να καταστεί πιο προοδευτικό...", καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης