Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μάχη εντυπώσεων ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών – Κρίσιμο το αποτέλεσμα για τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των Ευρωεκλογών

Μάχη εντυπώσεων ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών – Κρίσιμο το αποτέλεσμα για τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των Ευρωεκλογών
Σε κάθε περίπτωση το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει την πρώτη σαφή ένδειξη για το που διαμορφώνεται η ισορροπία των δυνάμεων των κομμάτων
Το σημερινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο κυρίως για τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες.
Κυρίως διότι θα αποτελέσει την πρώτη σαφή ένδειξη – μακριά από τις αντιφατικές και αντικρουόμενες μετρήσεις και δημοσκοπήσεις – για το πώς διαμορφώνεται η ισορροπία των δυνάμεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, γιατί θα δείξει τη δυναμική που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες στο δρόμο προς το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών, οι οποίες είναι ικανές να πυροδοτήσουν με ιδιαίτερη ένταση τα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές.
Ήδη, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν υποστηρίξει όλο το τελευταίο διάστημα, ότι εάν τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αθροιστικά είναι ίσα ή χαμηλότερα από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, τότε τίθεται πλέον ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι εάν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά, τότε θα συγκρατηθεί η τάση που διαφαίνεται για προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι της (και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) μπορούν να διεκδικήσουν και τις 9 περιφέρειες, αν και διατυπώνεται η βεβαιότητα πως έχει όλη τη δυναμική για να επικρατήσει στις έξι από τις εννέα περιφέρειες. Αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο και δεδομένου ότι η ΝΔ «ελέγχει» σήμερα πέντε περιφέρειες, τότε είναι προφανές πως θα γίνει λόγος για μια πρώτη νίκη.
Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η εκτίμηση ότι πολλά στελέχη του θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη δυναμική και την ισχύ τους σε τοπικό επίπεδο, αφήνοντας πίσω τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι αντιληπτή η περιορισμένη δυναμική των υποψηφίων του, ποντάρουν στα πολιτικά μηνύματα που μπορούν να στείλουν τόσο μια ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής (δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ήθελαν τη Ρένα Δούρου να προηγείται του κ.Σγουρού) όσο και η «απώλεια» των μεγάλων δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας (έστω και αν θα επικρατήσουν πάλι στελέχη που έχουν ή είχαν μέχρι πρότινος τη στήριξη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Είναι προφανές πως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιοποιηθεί πρωτίστως από τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο εντυπώσεων.
Ωστόσο, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική που θα αναπτυχθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, μια και οι Ευρωεκλογές είναι εκείνες που μπορούν να επιφέρουν αλλαγές και ανατροπές για την επόμενη ημέρα.
Ανάλογα με τη δυναμική που θα καταγραφεί, οι κ.κ.Σαμαράς και Τσίπρας θα διαμορφώσουν την πολιτική ρητορική τους και τον πήχη των αξιώσεων τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης