Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Στο 20% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας - Overweight για Ευρωζώνη και τράπεζες

UBS: Στο 20% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας - Overweight για Ευρωζώνη και τράπεζες
Τα έξι σενάρια για την παγκόσμια οικονομία
Μόλις στο 20% τοποθετεί την πιθανότητα χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η ελβετική τράπεζα UBS.
Ειδικότερα, σε νέα της έκθεση, υπό τον τίτλο «Teaming up to perform», η UBS παραθέτοντας τα έξι σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανέρχεται στο 20%.
Βάσει του σεναρίου του «major shock», η Ελλάδα αποτυγχάνει στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ήπειρος «βυθίζεται» στον αποπληθωρισμό, η Γαλλία βιώνει ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ τέλος, η κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία επιδεινώνεται.
Αυτά φυσικά, απαρτίζουν το «negative scenario» της UBS, το οποίο όπως προαναφέρθηκε, διαθέτει μόλις 20% πιθανότητες υλοποίησης.

Τα υπόλοιπα πέντε σενάρια της UBS για την παγκόσμια οικονομία είναι τα εξής:
-    Το α’ σενάριο, που συγκεντρώνει ποσοστό πιθανότητας 20%, κάνει λόγο για ανάπτυξη στις ΗΠΑ της τάξης του 4%, γεγονός που εδράζεται στην άρση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και στην ισχυρή ανάκαμψη του real estate.
-    Το β’ σενάριο, που συγκεντρώνει ποσοστό πιθανότητας 10%, κάνει λόγο για ετήσια παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 8% ως αποτέλεσμα της επίτασης της εξωτερικής ζήτησης
-    Το γ’ σενάριο, που συγκεντρώνει ποσοστό πιθανότητας 10% κάνει λόγο για επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης, εκ νέου κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης και σημαντική μείωση της κινεζικής ανάπτυξης
-    Το δ’ σενάριο, που συγκεντρώνει ποσοστό πιθανότητας 20%, κάνει λόγο για ετήσια ανάπτυξη κάτω του 6% εξαιτίας της καθίζησης του real estate και της διατήρησης της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής
-    Το ε’ σενάριο, που συγκεντρώνει ποσοστό πιθανότητας 20% κάνει λόγο για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, με την Ιταλία και τη Γαλλία να εφαρμόζουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων






Overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές και ιδίως τις τραπεζικές, δηλώνει η UBS.
Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα εξακολουθεί να δηλώνει overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το γεγονός των μικτών οικονομικών μεγεθών.
«Η Ευρωζώνη παραμένει σε θετικό έδαφος» τονίζει χαρακτηριστικά, η UBS. «Αν και το ακριβό ευρώ έπληξε την εταιρική κερδοφορία, εντούτοις οι μετοχές θα συνεχίσουν να αυξάνονται» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αναμένει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας, εξαιτίας της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους.
Επικουρικά, η προσήλωση της ΕΚΤ στην τόνωση της οικονομίας και του πληθωρισμού, μέσω των χαμηλών επιτοκίων, ενισχύει το θετικό κλίμα.
«Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική παρέχει σημαντική στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές» προσθέτει η UBS.





Στο 40% η πιθανότητα για ένα QE
Για το β’ και γ’ 3μηνο του 2014, η UBS αναμένει σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης στο +0,3%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,7% , επίπεδο που φυσικά απογοητεύει την ΕΚΤ. Ωστόσο, η χρήση των TLTROs επίκειται να αποτελέσει σημαίνον στήριγμα στις πιστωτικές συνθήκες της Ευρωζώνης για τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, για την UBS, το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού και η αναπόφευκτη υιοθέτηση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συγκεντρώνει πιθανότητες 40%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης