Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

B. Smaghi: Το αδύναμο ευρώ… η σανίδα σωτηρίας του M. Draghi και της Ευρωζώνης - Αναποτελεσματικά τα μέτρα της ΕΚΤ

B. Smaghi: Το αδύναμο ευρώ… η σανίδα σωτηρίας του M. Draghi και της Ευρωζώνης - Αναποτελεσματικά τα μέτρα της ΕΚΤ
«Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και η απόδοση των στοχευμένων μέτρων ήταν κατώτερη των προσδοκιών»
Την εκτίμηση πως η ΕΚΤ και ο M. Draghi βρίσκονται ενώπιον ενός αδιεξόδου, διατυπώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lorenzo Bini Smaghi.
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο πρώην τραπεζίτης περιγράφει τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο M. Draghi τον τελευταίο ένα μήνα.
Από οικονομικής όψεως, εξηγεί ο B. Smaghi, ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί, πλησιάζοντας τα επικίνδυνα όρια του αποπληθωρισμού.
«Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και η απόδοση των στοχευμένων μέτρων ήταν κατώτερη των προσδοκιών, ιδίως στην περιφέρεια» επισημαίνει ο B. Smaghi.
«Ο ισολογισμός της ΕΚΤ εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αδυνατώντας να παράσχει χείρα βοηθείας προς την αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία» τονίζει παράλληλα.
Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως τα υφέρποντα οικονομικά προβλήματα καθιστούν άκρως απαραίτητη την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη χρήση μη συμβατικών μέτρων.
Άλλωστε, εξηγεί, είναι αδύνατη η επαναφορά του μεγέθους του ισολογισμού της ΕΚΤ στα επίπεδα του 2012, δίχως την αγορά ABS και κρατικών ομολόγων.
Βέβαια, υπάρχουν και θετικές ενδείξεις στην Ευρωζώνη, όπως αυτή του ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο επιτέλους υποχωρεί έναντι του δολαρίου.
Κινητήριος μοχλός της υποτίμησης του ευρώ συνιστά η προσδοκία για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.
«Η μη εκπλήρωση των προσδοκιών ωστόσο, θα επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην πορεία του ευρώ, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία του νομίσματος» διατείνει ο B. Smaghi.
Αυτό, συνεχίζει, θα αποδειχθεί καταστροφικό για την Ευρωζώνη και την οικονομία, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού και η σταθεροποίηση των τιμών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός πιο αδύναμου ευρώ.
«Αν και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, εντούτοις ο M. Draghi θα πρέπει να τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, προτού προβεί στις επόμενες κινήσεις» καταλήγει ο B. Smaghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης