Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Απαραίτητη η διάσπαση της ζώνης των 1.035 μονάδων για αντιστροφή της τάσης του Γ.Δ.

Στον παλμό των dealing rooms: Απαραίτητη η διάσπαση της ζώνης των 1.035  μονάδων για αντιστροφή της τάσης του Γ.Δ.
Αυτές τις μέρες θα διαφανεί το ποσοστό προεξόφλησης των θετικών νέων από το μέτωπο των stress tests
Το σερί των 6 πτωτικών εβδομάδων ανακόπηκε την προηγούμενη για το ΓΔ ο οποίος έκλεισε με κέρδη +6,39% στις 991,33 μον.
Υπενθυμίζεται η προσπάθεια υπέρβασης των 1000 μον. την Τετάρτη 22/10 και Παρασκευή 24/10 με τελική προσγείωση χαμηλότερα και κλείσιμο πέριξ των 990 μονάδων.
Για τρίτη εβδομάδα λοιπόν πραγματοποιείται κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης των 1015 μον. όπου εντοπίζεται ο απλός κ.μ.ο. 200 περιόδων.
Οι συνεδριάσεις της Δευτέρας 27/10 – Τετάρτης 29/10 κρίνονται κάτι παραπάνω από σημαντικές αφού θα διαφανεί το ποσοστό προεξόφλησης των θετικών νέων από το μέτωπο των stress tests, αλλά κυρίως η διάθεση αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.
Κάτι τέτοιο απαιτεί δυναμική διάσπαση της ζώνης 1015 - 1037 μον. με την ευρύτερη συμμετοχή των blue chips τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αδύναμη τεχνική εικόνα.
Τέσσερις συνεδριάσεις απομένουν επίσης, οι οποίες θα ορίσουν εάν ο Οκτώβριος θα αποτελέσει τον έβδομο κατά σειρά πτωτικό μήνα για το ΓΔ του ΧΑΑ.
Όπως είχε επισημανθεί στο προηγούμενο σχόλιο, κάποιο θετικό νέο στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να εξισορροπήσει την πτωτική υπερβολή των προηγούμενων εβδομάδων.
Αυτό ήρθε από το μέτωπο των Stress Tests.
Θετικότερα λοιπόν των τελευταίων εκτιμήσεων τα αποτελέσματα των Stress Tests με τις ελληνικές τράπεζες να εμφανίζουν μηδαμινές κεφαλαιακές ανάγκες.
Η συνολική εικόνα των stress tests πανευρωπαϊκά ήταν ιδιαίτερα καλή καθώς μόλις 25 τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τέστ αντοχής όμως το μεγαλύτερο μέρος των 25 δίς που χρειάζονται έχει καλυφθεί από μέτρα που πάρθηκαν αυτό το έτος.
Αναλυτικότερα, συνυπολογίζοντας τα οφέλη από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών το χρονικό διάστημα του 2014 και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που συντελέστηκαν την περίοδο αυτή, κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν μόνο σε ΕΥΡΩΒ με τις ανάγκες να διαμορφώνονται σε 17,5 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση ALPHA,ΠΕΙΡ και ΕΤΕ δεν παρουσιάζουν κεφαλαιακή υστέρηση, σύμφωνα με το δυναμικό σενάριο.
Την καλύτερη αξιολόγηση λαμβάνει η ALPHA και ακολουθεί η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχοντας προβεί σε αύξηση κεφαλαίου στο μεσοδιάστημα εξαγοράζοντας και τις προνομιούχες μετοχές από το δημόσιο με την πρώτη να συγκαταλέγεται στις 20 καλύτερες εκ των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν στα stress tests.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε και το ΥΠΟΙΚ μετά τις δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη για την σημαντικότητα της διατήρησης του κεφαλαιακού αποθέματος 11,4 δις από το ΤΧΣ όπως και η κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό κλάδο.
Τα τελικά αποτελέσματα φαίνεται να δικαιολογούν την προεξοφλητική κίνηση των τραπεζικών τίτλων, με κέρδη έως και 33% στον ΔΤΡ την προηγούμενη εβδομάδα και δίνουν μια θετική νότα στο εύθραυστο κλίμα που διατηρεί το ΧΑΑ σε κρίσιμα επίπεδα κάτω από τις 1000 μονάδες.

Τμήμα Ανάλυσης Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης