Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι συντρίβουν τους Ουκρανούς στο Kharkiv, CIA: Το μεγάλο δόλωμα - Βρετανική παράνοια: Πρέπει να χτυπηθεί η Κριμαία

Οι Ρώσοι συντρίβουν τους Ουκρανούς στο Kharkiv, CIA: Το μεγάλο δόλωμα - Βρετανική παράνοια: Πρέπει να χτυπηθεί η Κριμαία
Οι νέες δηλώσεις του Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟΥ ότι δεν θα είχε νόημα η αποκατάσταση της Ουκρανίας εάν ηττηθεί από την Ρωσία, δείχνουν τον κυνισμό της Δύσης, χρησιμοποίησαν τους Ουκρανούς και θα τους πετάξουν στα σκουπίδια... αυτή είναι η μοίρα τους...
(upd23) Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει εντυπωσιακή προέλαση βόρεια του Kharkiv και έχουν καταλάβει σχεδόν 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους σε λίγες ημέρες… στην Δύση επικρατεί πανικός.
Οι Ρώσοι μέσα σε 48 ώρες έριξαν 100 βόμβες FAB-500 και FAB-1500, προκαλώντας όλεθρο.
Μάλιστα, εσπευσμένα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έφθασε στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, για να έχει συνομιλίες με τον Zelensky.
H κατάσταση σε όλο το μέτωπο είναι τραγική...
Ειδικά δυτικά της Avdiivka ο ρωσικός στρατός δεν έχει περάσει ούτε μια ημέρα να μην προελάσει, καθημερινά κερδίζει 1,5 χιλιόμετρα σε βάθος και έως 3 χιλιόμετρα σε πλάτος.
Εν τω μεταξύ και στο ChasivYar η κατάσταση είναι δραματική.
Υπάρχουν χειρότερα νέα για τους Ουκρανούς;
Ναι, οι νέες δηλώσεις του Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟ ότι δεν θα είχε νόημα η αποκατάσταση της Ουκρανίας εάν ηττηθεί από τη Ρωσία, δείχνουν τον κυνισμό της Δύσης, χρησιμοποίησαν τους Ουκρανούς και θα τους πετάξουν στα σκουπίδια... αυτή είναι η μοίρα τους...
Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός κατέρριψε 4 πυραύλους κρουζ Storm Shadow και 7 UAVs πάνω από την Κριμαία.
Επίσης κατέρριψε 12 πυραύλους Olkha και 12 UAV πάνω από την περιοχή Belgorod και αναχαίτισε 4 UAV πάνω από την περιοχή Lipetsk.
Εν προκειμένω δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως η Μεγάλη Βρετανία προέβη σε άλλη μία πρόκληση, ανάβοντας το πράσινο φως για χτύπημα κατά της Γέφυρας της Κριμαίας με βρετανικά όπλα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του πρώην στελέχους της CIA, Scot Ritter ότι το Kharkiv είναι το μεγάλο δόλωμα...

Παρέμβαση Ritter (πρώην CIA): Μεγάλο δόλωμα της Ρωσίας το Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση προς το Kharkiv, αποκαλύπτοντας πρωτοφανή κενά στην κάποτε ... οχυρωμένη άμυνα της Ουκρανίας κατά μήκος των βόρειων συνόρων.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή και πρώην αξιωματικό της CIA Scott Ritter, ο ρωσικός στρατός, αναμένοντας στιβαρές άμυνες, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών εμποδίων και ναρκοπεδίων, προετοιμάστηκε καλά και προσαρμόστηκε, ώστε με ελιγμούς, να ξεπεράσει τα εμπόδια που έθεσαν οι Ουκρανοί.
Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να πιέζουν νότια από την περιοχή του Belgorod, ο αναλυτής σημειώνει ότι η κατάσταση εκθέτει μια ευρύτερη παθογένεια στην ουκρανική αμυντική στρατηγική.
«Οι Ουκρανοί βρίσκονται τώρα σε πανικό, τραβώντας δυνάμεις από κρίσιμα μέτωπα αλλού», εξήγησε ο Ritter.
Αυτή η ανακατανομή των στρατευμάτων τους προς τα βόρεια αφήνει άλλες στρατηγικές περιοχές, όπως η Kherson και η Οδησσός, δυνητικά εκτεθειμένες σε νέες ρωσικές επιθέσεις.

Andrei Belousov (Υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Προτεραιότητα να δοθούν σύγχρονα όπλα στον Ρωσικό στρατό στην Ουκρανία

Ο Andrei Belousov Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα είναι η παροχή όπλων σε ομάδες ρωσικών στρατευμάτων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Μιλάμε για την προμήθεια του πιο σύγχρονου εξοπλισμού, ειδικότερα, πυρομαχικών πυροβολικού, πυραύλων, ατομικής προστασίας, ειδικών επικοινωνιών, drones και εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου.
ια να προλάβουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι πολεμικών επιχειρήσεων.
Σημείωσε ότι ο εχθρός μαθαίνει γρήγορα και η κατάσταση που σχετίζεται με τη χρήση πιο σύγχρονων τεχνολογιών αλλάζει κυριολεκτικά κάθε εβδομάδα.
Ο Andrei Belousov είπε επίσης ότι μια άλλη προτεραιότητα ως επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να είναι η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μιλάμε για κινητοποίηση.

Εκτάκτως στο Κίεβο ο Antony Blinken ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: Η βοήθεια έφτασε, έρχεται ακόμα περισσότερη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο στις 14 Μαίου 2024, όπου και συναντήθηκε με την ηγεσία της Ουκρανίας.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο Blinken υποστήριξε πως το πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία, αναφέροντας πως... έρχονται ακόμα περισσότερα όπλα.
«Γνωρίζουμε ότι η βοήθεια είναι... στο δρόμο.
Κάποιο μέρος της έχει ήδη φτάσει και ακόμα περισσότερα έρχονται.
Και όλα αυτά τα όπλα πρόκειται να κάνουν μια μεγάλη διαφορά απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στο πεδίο της μάχης» τόνισε ο Blinken.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky επισήμανε στον Αμερικάνο ΥΠΕΞ πως το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ουκρανίας εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην αεράμυνα, επισημαίνοντας πως είναι άκρως απαραίτητα δύο συστήματα αεράμυνας για το Kharkiv. 

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για ό,τι κατέστρεψε ο Putin στην Ουκρανία» 

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για ό,τι κατέστρεψε ο Putin στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία οφείλει και πρέπει να πληρώσει για να ανοικοδομήσει ό,τι κατέστρεψε ο Putin στην Ουκρανία» τόνισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για την κατασχέσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».
“Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην G7 προκειμένου τα ακινητοποιημένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που συνεχίζει να κοστίζει ο Putin”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ομιλία του στο Κίεβο.

Associated Press: Μήνυμα στήριξης από Blinken

Την επίσκεψη Blinken είχαν προαναγγείλει αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ.
Το Associated Press μετέδωσε ότι ο Blinken θα είχε συναντήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky και με τον Ουκρανό ομόλογό του Kuleba, κατά τις οποίες θα τόνιζε τη δέσμευση της κυβέρνησης Biden για την άμυνα και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο των επαφών αυτών θα συζητούνταν οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, οι επιπτώσεις του νέου πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ και η μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ουάσιγκτον να στηρίξει το Κίεβο.
Το Associated Press ανέφερε ότι ο Antony Blinken επρόκειτο να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης» στους Ουκρανούς αξιωματούχους κατά τη διήμερη επίσκεψή του.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ταξίδευε με τον Blinken στο τρένο από την Πολωνία στην Ουκρανία είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει πυροβολικό, αεράμυνα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος του νέου πακέτου βοήθειας.
Την επίσκεψη του Antony Blinken είχε προαναγγείλει η εφημερίδα Politico.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε, σχεδόν 61 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα διατεθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία, από τα οποία 23,2 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση όπλων που της μεταφέρθηκαν από τις αποθήκες του Πενταγώνου, 13,8 δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για στρατιωτικές αγορές για την Ουκρανία στην ανοιχτή αγορά, 11,3 δισεκατομμύρια για να διασφαλιστούν οι «τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».

Ο ρωσικός στρατός συντρίβει την ουκρανική άμυνα στο Kharkiv, κατέλαβε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών – Έριξαν 100 βόμβες FAB

Ηττημένος στα πεδία των μαχών, ο ουκρανικός στρατός δεν σταματά τις προσπάθειες να φτάσει στις ρωσικές οπίσθιες εγκαταστάσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά ουκρανικά UAV έφτασαν σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου σε διαφορετικές πίσω περιοχές, προκαλώντας μικρές ζημιές.
Ωστόσο, τα περισσότερα από τα ουκρανικά drones και πύραυλοι αναχαιτίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας.
Η νύχτα της 13ης Μαΐου δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς μια μαζική ουκρανική επίθεση με 31 UAV, 12 πυραύλους Olkha MLRS και 4 πυραύλους κρουζ Storm Shadow που προμήθευσαν οι χώρες του ΝΑΤΟ.
Η επίθεση είχε στόχο αστικές εγκαταστάσεις στις ρωσικές συνοριακές περιοχές και στην Κριμαία.
Καταπολεμώντας με επιτυχία τους πυραύλους της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ο ρωσικός στρατός απαντά με χτυπήματα ακριβείας στις οπίσθιες εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων σε διαφορετικές κατευθύνσεις στην πρώτη γραμμή, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι και βαριές βόμβες σφυροκοπούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που έχουν συσσωρευτεί στις ανατολικές περιοχές.

Όλεθρος από 100 βαριές βόμβες FAB-500 και FAB-1500

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, περίπου 100 βαριές βόμβες FAB-500 και FAB-1500 έπληξαν τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή του Kharkiv τις τελευταίες 48 ώρες.
Δεν υπάρχει ούτε μία θέση του ουκρανικού στρατού που να μην έγινε στόχος του ρωσικού πυροβολικού ή της αεροπορίας.
Ένα από τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψε το ουκρανικό σημείο προσωρινής ανάπτυξης κοντά στην πόλη Chuguev στην περιοχή του Kharkiv.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ο ουκρανικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες και έχασε τις εφεδρείες που ήταν προετοιμασμένες για περαιτέρω ανάπτυξη στις συνοριακές περιοχές του Kharkiv.
Μαζί με τα καταστροφικά χτυπήματα στην περιοχή του Kharkiv, οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη γειτονική περιοχή του Chernihiv.
Aναφέρθηκαν ρωσικά πλήγματα στο αεροδρόμιο Pevtsy.
Τα συνεχιζόμενα πλήγματα έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν την επίθεση του ρωσικού στρατού που ξεκίνησε πρόσφατα στην περιοχή του Kharkiv.
Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών επιχειρήσεων επίθεσης, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν έως και 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικής επικράτειας.
Τουλάχιστον 11 συνοριακά χωριά έχουν τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.
Η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύο κύριες κατευθύνσεις με ταχεία κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας και εκκαθαρίσεων στις πλευρές του μετώπου με τη βοήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων.
Μέχρι το βράδυ της 12ης Μαΐου, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στα δυτικά του Volchansk και ολοκλήρωσε μια επιχείρηση εκκαθαρίσεων σε ένα τοπικό εργοστάσιο υποδημάτων.
Αυτά ήταν τα δύο κύρια οχυρά στη βόρεια πλευρά της πόλης, από τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έλεγχαν τα περίχωρα.
Την ίδια στιγμή, ρωσικές ομάδες επίθεσης εισήλθαν στην πόλη από τα ανατολικά.
Οι μάχες συνεχίζονται στο κέντρο.
Στη δεύτερη κατεύθυνση, οι ρωσικές ομάδες επίθεσης πλησιάζουν το Liptsy, καταλαμβάνοντας τον έναν οικισμό μετά τον άλλο.
Ενώ αναζητά ενισχύσεις σε άλλες κατευθύνσεις, όπως η περιοχή Kherson, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ρίχνει πολύτιμες δυνάμεις της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών και των ταγμάτων Azov για να κλείσουν τις τρύπες στην άμυνα στο Kharkiv.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο του Kharkiv, κατάρρευση Ουκρανικού στρατού, διαλύεται η άμυνα

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν σημαντικές τακτικές προόδους βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv στις 13 Μαΐου και επί του παρόντος φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στην ταχεία δημιουργία μιας «ζώνης ανάσχεσης» κατά μήκος των διεθνών συνόρων αντί να θέσουν προϋποθέσεις για βαθύτερη διείσδυση στη βόρεια περιοχή του Kharkiv.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στο Hlyboke (βόρεια της Lyptsi ) και ύψωσαν μια σημαία στο κέντρο του χωριού, αλλά ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη ολόκληρο το Hlyboke και έχουν προχωρήσει δυτικά του χωριού, οικισμός κατά μήκος της δυτικής (αριστερής) όχθης του ποταμού Kharkiv.
Πρόσθετα γεωγραφικά πλάνα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοδυτικά του Oliinykove (βορειοανατολικά του Lyptsi) και βόρεια του Lukyantsi (βορειοανατολικά του Lyptsi και νοτιοανατολικά του Oliinykove).
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν απροσδιόριστη τακτική επιτυχία κοντά στο Lukyantsi.
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι εισήλθαν στο Lukyantsi.
Γεωγραφικά πλάνα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος Vovchansk στο βόρειο Vovchansk και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν επίσης ένα εργοστάσιο υποδημάτων στο βόρειο Vovchansk το πρωί της 13ης Μαΐου και προχώρησαν στο κέντρο Vovchansk μέχρι τα βόρεια. (δεξιά) όχθη του ποταμού Vovcha μέχρι το βράδυ
Οι
ρωσικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν επίσης το Starytsya και το Buhruvatka (και τα δύο δυτικά του Vovchansk στον δρόμο C-210817), αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν τους οικισμούς και επίσης προχώρησαν σε μια δασική περιοχή νοτιότερα του Ohirtseve (βορειοδυτικά του Vovchansk ).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στη γραμμή Izbytske-Starytsya-Buhruvatka δυτικά του Vovchansk και κοντά στο Tykhe (ανατολικά του Vovchansk), όπου το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_132024.png
13may2024_Ukraine_Kharkiv_map3-768x491.jpg

Budanov (GUR): Κρίσιμη η κατάσταση στο Kharkiv – Είμαστε στο χείλος του γκρεμού

Στην παραδοχή ότι η κατάσταση για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Kharkiv είναι κρίσιμη προχωρά ο Kirill Budanov,
επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
«Η κατάσταση στην περιοχή του Kharkiv βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Κάθε ώρα που περνά, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη» φέρεται να υποστήριξε στους New York Times ο Budanov, ο οποίος υποστήριξε ότι το Κίεβο προσπαθεί να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.
«Όλες οι δυνάμεις μας είναι είτε εδώ είτε στο Chasiv Yar.
Xρησιμοποιήσαμε ό,τι έχουμε.
Δυστυχώς, δεν έχουμε πλέον κανέναν σε εφεδρεία» υποστήριξε ο Budanov, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση εντός των επόμενων ημερών.

Viktor Vodolatsky (Luhansk): Οι Ουκρανοί διοικητές φεύγουν από το Kupyansk και στρέφονται στο Kharkiv

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές έχουν εγκαταλείψει την πόλη Kupyansk στην περιοχή του Kharkiv,
με μόνο τις δυνάμεις που καλύπτουν την άμυνα να παραμένουν στην περιοχή, τόνισε ο Viktor Vodolatsky συντονιστής διακοινοβουλευτικών σχέσεων με το κοινοβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk.
"Βλέπουμε από αναφορές ότι 2-3 οικισμοί στην περιοχή του Kharkiv απελευθερώνονται σχεδόν κάθε μέρα.
Δεν υπάρχει ήδη στρατός στο Kupyans και οι Ουκρανοί διοικητές έχουν φύγει εδώ και καιρό.
Οι τοπικές αρχές έχουν επίσης φύγει και έχουν απομείνει μόνο μονάδες.
«Μονάδες από δυτικές χώρες, τακτικά στρατεύματα από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία έχουν προστεθεί εκεί υπό τη σημαία μισθοφόρων που σήμερα υφίστανται πρακτική προσαρμογή της συνοχής των μονάδων σε πραγματικές συνθήκες πεδίου μάχης, όπως λένε».

Marochko (Ρωσία): Σφαγή Ουκρανών με 500 νεκρούς στο Kharkiv – Πλήξαμε όλη τη στρατιωτική υποδομή τους

Τουλάχιστον 500 νεκρούς μετρούν οι Ουκρανοί τις τελευταίες ημέρες στο Kharkiv, το οποίο τελεί υπό τις διαρκείς επιθέσεις των Ρώσων.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, o Andrei Marochko, στρατιωτικός ειδικός, υποστήριξε πως οι Ρώσοι έπληξαν τις στρατιωτικές υποδομές των Ουκρανών σε όλη σχεδόν την περιοχή του Kharkiv.
Όπως αναφέρει, λόγω των πληγμάτων αυτών, ο ουκρανικός στρατός άρχισε να αντιμετωπίζει «σοβαρές δυσκολίες» με την επιμελητεία και την εκκένωση των τραυματιών.
«Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και το πυροβολικό πραγματοποίησαν μαζικές επιθέσεις σε περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένος εξοπλισμός, προσωπικό και αποθήκες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας…
Οι Ουκρανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σε υλικοτεχνική υποστήριξη, σε προμήθεια υλικών και τεχνικών μέσων αλλά και στην εκκένωση τραυματιών.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε έως και 500 στρατιώτες, σε περισσότερα από 20 οχήματα και σε περίπου 10 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατα παραδοθέντων από χώρες του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Marochko, αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός έπληξε τη στρατιωτική υποδομή του εχθρού «σχεδόν σε όλη την περιοχή του Kharkiv».

«Παράθυρο»… για Ουκρανούς

Οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα «παράθυρο» για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το Kharkiv υποστηρίζει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συνταγματάρχης από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk, Vitaly Kiselev.
Ωστόσο, ο Kiselev διεμήνυσε πως αν και θα υπάρξουν ελεύθεροι δρόμοι για τους Ουκρανούς, όλος ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός αναμφίβολα θα καταστραφεί.

Mick Ryan (Αυστραλός στρατηγός): Η επίθεση των Ρώσων στο Kharkiv θα αποτελειώσει τον Ουκρανικό στρατό

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ταχύτατη εξάντληση των υφιστάμενων αποθεμάτων του λόγω μιας σημαντικής επιτυχίας του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Kharkiv, καθώς οι Ουκρανοί θα πρέπει να αναδιανείμουν τις δυνάμεις τους λαμβάνοντας υπόψη την έναρξη μιας νέας επίθεσης, δήλωσε στο CNN ο απόστρατος Αυστραλός στρατηγός Mick Ryan.
«Οι Ρώσοι ανοίγουν τώρα ένα πρόσθετο μέτωπο, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους Ουκρανούς όσον αφορά την ανάπτυξη στρατευμάτων, το πυροβολικό και την αεράμυνα, τα οποία έχουν ήδη εξαντληθεί».
Ο Mick Ryan
τόνισε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς αναγκάζονται να αποδυναμώσουν άλλους τομείς του μετώπου.
Πρότεινε επίσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη για να αποτρέψει τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στο έδαφος της χώρας.

Tom Brewer (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Δίνουμε στην Ουκρανία πυραύλους … που θα έπρεπε να είναι παλιοσίδερα

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία με πυραύλους που θα έπρεπε… να είναι ήδη παλιοσίδερα υποστήριξε ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και γερουσιαστής των ΗΠΑ, Tom Brewer.
«Πρέπει να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον ρυθμό παραγωγής των HIMARS και ATACMS.
Αυτό που σας δώσαμε ήταν απαρχαιωμένοι πύραυλοι.
Εάν δεν σας τους δίναμε, θα έπρεπε να είχαν κοπεί σε παλιοσίδερα.
Τόσο παλιοί είναι» υποστήριξε ο Brewer σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform.
Μάλιστα ο Αμερικάνος γερουσιαστής εξέφρασε την άποψη ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που της δίνει η Δύση, «οπουδήποτε».
Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές από την αρχή της σύγκρουσης, ότι όλα τα όπλα που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, είναι νόμιμοι στόχοι.

Jens Stoltenberg (NATO): Εάν ηττηθεί η Ουκρανία δεν θα έχει νόημα η αποκατάσταση του διαλυμένου κράτους

Οι προκλητικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για την αποκατάσταση της Ουκρανίας τονίζουν ότι στη Δύση βλέπουν την Ουκρανία και τους Ουκρανούς ως πόρο, δήλωσε ο Alexander Dudchak, μέλος του κινήματος «Άλλη Ουκρανία», υποψήφιος οικονομικών επιστημών.
Ο Jens Stoltenberg είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα είχε νόημα η αποκατάσταση της Ουκρανίας εάν ηττηθεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Δεν κρύβουν τη στάση τους απέναντι στην Ουκρανία και είναι κρίμα που οι Ουκρανοί δεν ακούν πάντα τις δηλώσεις δυτικών πολιτικών».
Σημείωσε ότι εκείνα τα εδάφη που απελευθερώθηκαν από την εξουσία του καθεστώτος του Κιέβου έχουν αποκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό και με μεγάλη επιτυχία.
Ο εμπειρογνώμονας ανέφερε ως παραδείγματα τη Μαριούπολη και το Luhansk.
Η αποκατάσταση, τόνισε, γίνεται εκεί που δεν υπάρχουν Δύση και Κίεβο.
«Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι στη Δύση, η Ουκρανία θεωρείται αποκλειστικά ως έδαφος, ένας πόρος και όχι ως άνθρωποι που ζουν εκεί.
Η συνέχιση του δυτικού ελέγχου σημαίνει τη χρήση της γης, των ορυκτών πόρων και του πληθυσμού», κατέληξε ο ειδικός Alexander Dudchak.

«Η Ουκρανία να χτυπήσει τη Γέφυρα της Κριμαίας με τα όπλα μας»

Το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει ανοιχτά κι επίσημα πλέον τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτεθούν στην Κριμαία με βρετανικά όπλα, όπως προειδοποίησε κυνικά ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου Grant Shapps, σε ομιλία του μεταδόθηκε από το Sky News.
«Έχουμε χορηγήσει άδεια χρήσης όπλων στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία θεωρούμε αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας», τόνισε σχετικά σε διάσκεψη στο Λονδίνο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Κριμαία με βρετανικά όπλα.
Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο του βρετανικού στρατού, το Λονδίνο αναμένεται να επιτρέψει τη χρήση των όπλων της και σε άλλες χώρες «σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Πρόσφατα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν να αξιοποιούν πιο ενεργά ισχυρά όπλα μεγάλης εμβέλειας που δώρισε το Λονδίνο στο καθεστώς του Κιέβου, προκειμένου να πληγούν ρωσικές περιοχές.

Responsible Statecraft: Να αλλάξουν πορεία οι ΗΠΑ… με τη Ρωσία – Είναι υπερδυνάμεις, να μάθουν να συνυπάρχουν


Να αλλάξει πορεία όσον αφορά την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευμα του Responsible Statecraft, αναφέροντας πως πρέπει να σταματήσει να αρνείται τις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι τρέχουσες πολεμικές πολιτικές της δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις περισσότερες δηλώσεις του Putin σχετικά με την προθυμία του να διαπραγματευτεί, όπως τις εξέφρασε σε συνέντευξή του στον Tucker Carlson τον Φεβρουάριο, επικαλούμενες σκεπτικισμό σχετικά με τις ειλικρινείς προθέσεις του Ρώσου προέδρου να τερματίσει τη σύγκρουση.
Είναι καιρός ο Λευκός Οίκος να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική σχετικά με τη Ρωσία και τη σύγκρουση στην Ουκρανία βασισμένη στη διπλωματία» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν, καθώς είναι μεγαλύτερες υπερδυνάμεις παγκοσμίως.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Το αμερικανικό Patriot δεν προστατεύει την Ουκρανία από τους ρωσικούς πυραύλους Iskander και Zircon

Το αμερικανικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot δεν μπορεί να προστατεύσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από τους ρωσικούς πυραύλους Iskander-M και Zircon, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Είναι προφανές ότι το σύστημα αεράμυνας Patriot δεν μπορεί να προστατεύσει από τους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M και τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, τους οποίους οι Ρώσοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει σε μάχη», είπε ο Μερκούρης.
Σημείωσε επίσης ότι η παροχή στο Κίεβο με νέα συστήματα αεράμυνας από δυτικούς συμμάχους δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση την καταθλιπτική κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα τις προστατεύσει από αεροπορικές επιδρομές.
Την προηγούμενη ημέρα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε εντός 24 ωρών μια ουκρανική συστοιχία αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot κατασκευής ΗΠΑ σε θέση μάχης.
Στην Ουκρανία, πρόσφατα γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για προβλήματα με την παροχή συστημάτων αεράμυνας.
Έτσι, ο Γενικός Διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας DTEK Maxim Timchenko παραδέχτηκε ότι η αεράμυνα της χώρας έχει γίνει αισθητά πιο αδύναμη από ότι πριν από αρκετούς μήνες.
Στα τέλη Απριλίου, ο Zelensky ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους να προμηθεύουν 7 συγκροτήματα Patriot, αν και τον Μάρτιο υποστήριξε ότι 5 θα ήταν αρκετά για την Ουκρανία για την προστασία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

13may2024_Ukraine_Avdeevka_map_2-768x649.jpg

Northwest_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_132024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης