Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEBR: H Eλλάδα χρειάζεται λιγότερη λιτότητα και λύση για το χρέος - Να μη βγει από το μνημόνιο

CEBR: H Eλλάδα χρειάζεται λιγότερη λιτότητα και λύση για το χρέος - Να μη βγει από το μνημόνιο
Το γνωστό βρετανικό ερευνητικό κέντρο, CEBR, προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τον κίνδυνο
Την αντίθεσή του σε κάθε ελληνικό σχέδιο περί πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από τα πακέτα διάσωσης, τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών της, εκφράζει το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του γνωστού βρετανικού ερευνητικού κέντρου, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Μάλιστα, απέχει... μίλια μακριά από κάθε ένδειξη πως ξεπερνά τον κίνδυνο.
Η δραματική αυτή πραγματικότητα επιβεβαιώνεται από συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας, η βελτίωση των οποίων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.
Λίγο πριν την εκπνοή του ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος στήριξης, στα τέλη του 2014, η ανεργία στην Ελλάδα δεν λέει να υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα ύψη του 26-27%, το χρέος συνεχίζει να κινείται πάνω από το 170% του ΑΕΠ και η κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό, μετά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
Το βρετανικό CEBR δεν θεωρεί πιθανή την πρόωρη απεμπλοκή της Ελλάδας από τη θηλιά των μνημονίων, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για πολιτικής φύσεως σχέδια, με στόχο η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει την επιβίωσή της, μπροστά στον κίνδυνο που προκαλεί το διαρκές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
Όπως προσθέτει το βρετανικό οικονομικό κέντρο, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι αδύνατο να απεμπλακεί άμεσα από τα πακέτα διάσωσης, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σταδιακή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
Το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος, βάζοντας τέλος σε έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παίρνει μπρος, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τα αυξημένα τουριστικά έσοδα.
Τα ελληνικά ελλείμματα μειώνονται και οι μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Αθήνα αποδίδουν καρπούς.
"Ο πόνος που βίωσε η Ελλάδα είναι τεράστιος. Η ανάγκη για χαλάρωση της λιτότητας και προώθηση πιο αποφασιστικών λύσεων για το ελληνικό χρέος αποτελούν θέματα υψίστης, πολιτικής, σημασίας", καταλήγει το CEBR, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης