Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA/Merrill Lynch: Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιπλέκουν το QE της ΕΚΤ

BofA/Merrill Lynch: Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιπλέκουν το QE της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ δεν αναμένεται, όμως, να καθυστερήσει την ανακοίνωση του QE η οποία αναμένει είτε στις 22 Ιανουαρίου 2015, είτε στις 5 Μαρτίου 2015
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιπλέκουν την αποσαφήνιση του πλαισίου για την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
Στην σημερινή 4σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Greek elections and sovereign QE: No impact on our call" (Ελληνικές εκλογές και QE: Καμία επίπτωση στις εκτιμήσεις), η Bank of America Merrill Lynch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πρόκειται περιπλέξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ΕΚΤ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα QE.
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα δε μεταβάλλει τις εκτιμήσεις της για την πιθανή ανακοίνωση του QE από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται είτε στις 22 Ιανουαρίου 2015, είτε στις 5 Μαρτίου 2015.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδος, η ανακοίνωση του QE από την ΕΚΤ είναι αναπόφευκτη.

Πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο αντί για το Φεβρουάριο.
Η εκλογή θα διεξαχθεί σε τρεις γύρους, στις 17, στις 23 και στις 29 Δεκεμβρίου.
Πιθανή αποτυχία στην εκλογή του προέδρου θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου (18 ή 25) ή την 1η Φεβρουαρίου, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πιθανή νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοιτάζοντας μπροστά

Η κίνηση της κυβέρνησης για την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται μετά την απόφαση του Eurogroup για παράταση του προγράμματος προσαρμογής για τουλάχιστον δύο μήνες.
Οι συζητήσεις της τρέχουσας αναθεώρησης και είναι ο λόγος για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, λόγω της αποτυχίας να συμφωνήσουν σχετικά με την αναθεώρηση.
Η αναθεώρηση απαιτεί πολύ αντιδημοφιλή μέτρα.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch υπάρχουν δύο πιθανά αποτελέσματα.
1) να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές
2) να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, με την επίσπευση των διαδικασιών, η Ελλάδα αποφεύγει τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

Πιθανό αποτέλεσμα

Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφύγει τις πρόωρες εθνικές εκλογές, θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους.
Εάν έχουμε πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και ενδεχομένως πιθανής αθέτησης κάποιας πληρωμής.
Επίσης, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα.
Εν πάση περιπτώσει, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφωνήσει πάνω στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται.
Εάν δεν συμφωνήσει τότε η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αστάθειας, με τα σενάρια κινδύνου να επιστρέφουν στο προσκήνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης