Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Επενδυτική ευκαιρία οι εκλογές στην Ελλάδα - Να διαγραφεί το 1/3 του χρέους

MarketWatch: Επενδυτική ευκαιρία οι εκλογές στην Ελλάδα - Να διαγραφεί το 1/3 του χρέους
Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνότερες του κόσμου!
Ευκαιρία για επενδυτές με… γερό στομάχι χαρακτηρίζει το MarketWatch την τρέχουσα πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα της Ελλάδας!
Ειδικότερα, το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, παραθέτοντας μία αιρετική προσέγγιση, εκτιμά πως οι πρόωρες εκλογές ίσως συνιστούν μία μεγάλη ευκαιρία για όσους επενδυτές, διαθέτουν γερά νεύρα…
«Υπάρχουν δύο λόγοι. Πρώτον, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, τότε η Ευρωζώνη θα εξαναγκαστεί να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους. Δεύτερον, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ κάποια στιγμή, θα αποκλιμακώσουν την ένταση της λιτότητας και η Ελλάδα θα καταφέρει να αναπτυχθεί εκ νέου» υπογραμμίζει το MarketWatch.
Αναφερόμενο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αναγνωρίζει πως δίκαια οι Έλληνες έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο χαρισματικός Αλέξης Τσίπρας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη λιτότητα. Εάν το κάνει και η Ευρωζώνη σταματήσει την παροχή χρήματος, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές θα ξεφορτωθούν τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα» εκτιμά το MarketWatch.
«Μάλιστα, εάν η Ελλάδα επαναστατήσει εναντίον της λιτότητας, τότε ενέχει ο κίνδυνος εξάπλωσης και στις υπόλοιπες χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ισπανία και το Podemos» σημειώνει εν συνεχεία, συμπεραίνοντας πως οι αγορές έχουν αποδεχθεί το άνωθεν σενάριο, καθιστώντας τις ελληνικές μετοχές ως τις φθηνότερες του κόσμου.
«Γι’ αυτό αποτελεί ευκαιρία αγοράς η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα» συμπεραίνει το MarketWatch.
Αναφερόμενο στο φλέγον ζήτημα του χρέους, το αμερικανικό δημοσίευμα εκτιμά πως Γερμανία και ΕΚΤ θα αντιταχθούν σθεναρά στην επιβολή νέου haircut.
«Όταν έρθει όμως, η ώρα της κρίσης, τότε οι ευρωπαϊκές χώρες θα διαπραγματευτούν με τον Τσίπρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ, το οποίο εν συγκρίσει με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θεωρείται σχετικά μικρό ποσό.
«Η διαγραφή του 1/3, δηλαδή 100 δισ. ευρώ και η αναστολή της καταβολής των τόκων για πέντε χρόνια, θα ήταν μίας άκρως θετική συμφωνία για τον Τσίπρα. Επομένως, θα ήταν προτιμότερη η μείωση του χρέους κατά 1/3, παρά να τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» εξαίρει το MarketWatch.
Άλλωστε, παραδέχεται, το χρέος, το οποίο αντιστοιχεί στο 174% του ελληνικού ΑΕΠ ουδέποτε δεν πρόκειται να αποπληρωθεί.
«Οι εταιρείες αναδιαρθρώνουν το χρέους τους διαρκώς. Το ίδιο να γίνει και με τις χώρες» προτείνει χαρακτηριστικά.
«Η μείωση του χρέος και η ήπια αύξηση των δαπανών σίγουρα θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη» σημειώνει.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, το οποίο διατηρεί τη ΝΔ στην εξουσία, καθώς οι ψηφοφόροι εμφανίζονται τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι.
«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει άμεση ανακούφιση στις αγορές και τα ομόλογα» καταλήγει το MarketWatch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης