Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει… ταχύτητα για την απόλυτη πλειοψηφία, ελλείψει συμμάχων

El Pais: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει… ταχύτητα για την απόλυτη πλειοψηφία, ελλείψει συμμάχων
«Μάχη» για την τρίτη θέση δίνουν το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επισημαίνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, στις τέσσερις ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, αυτό που κρίνεται δεν είναι μόνον ποιος θα καταλάβει την τρίτη θέση, αλλά το σημαντικότερο, αν θα υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Με τα μικρότερα κόμματα να λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά μεταξύ ενός στενού περιθωρίου, ήτοι μεταξύ 4% και 6%, κόμματα τόσο ανόμοια μεταξύ τους που a priori φαίνεται αδύνατη μια συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό σκηνικό για την επομένη των εκλογών περιπλέκεται.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα κόμματα που διαγκωνίζονται για την τρίτη θέση και θα μπορούσαν να είναι κυβερνητικοί συνεταίροι, ήτοι το Ποτάμι, το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, το οποίο ήρθε τρίτο στις ευρωεκλογές με 9%, το ΚΚΕ και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, ο νυν εταίρος της κυβέρνησης που όπως επισημαίνεται, έχει χάσει περισσότερες από 35 μονάδες από το 2009.
Στην τελευταία θέση, λαμβάνοντας περί το 3% των ψήφων με βάση τις δημοσκοπήσεις, που αποτελεί το όριο για να εισέλθει ένα κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ένα κόμμα που παραδόξως βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το χρέος και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που στις δημοσκοπήσεις φέρεται να λαμβάνει το 2%, αν και έχει δηλώσει ότι θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι αυτή η κίνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει, δεδομένων των μη συμβιβαζόμενων διαφορών, όταν έχει υπογράψει τα δύο προγράμματα διάσωσης (ΠΑΣΟΚ) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της άμεσης εγκατάλειψής τους.
Είτε λάβει είτε όχι την τρίτη θέση, σημειώνει ο αρθογράφος της El Pais, το Ποτάμι, το οποίο μετέχει για πρώτη φορά στις γενικές εκλογές μετά το ντεμπούτο του στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, μπορεί ήδη να χαίρεται για τη νίκη του, δεδομένης της μικρής έως τώρα πολιτικής του πορείας, αφού δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή επισημαίνεται το χαμηλό προφίλ κατά την προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι η ηγεσία του κόμματος παραμένει στη φυλακή μετά τη δολοφονία ενός μουσικού από μέλη της, ενώ επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται να λάβει την Τρίτη θέση, καθώς στην άκρα δεξιά υπάρχει κρυφή ψήφος και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μπορεί να είναι παραπλανητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης