Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ο Τσίπρας θέλει να γίνει ο νέος Chavez αλλά... θα καταλήξει σαν τον Lula

WSJ: Ο Τσίπρας θέλει να γίνει ο νέος Chavez αλλά... θα καταλήξει σαν τον Lula
Σύμφωνα με τη WSJ το αδύνατο σημείο του Τσίπρα είναι ότι δεν κατέχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί
Το βασικό ερώτημα, στο οποίο δεν μπορεί να δοθεί ακόμη οριστική απάντηση, είναι εάν ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γίνει ο επόμενος Lula ή ο Chavez, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.
«Θα μπορούσε να είναι ο νέος Hugo Chavez, ο αντικαπιταλιστής ηγέτης που αποδέσμευσε τη Βενεζουέλα από την οικονομικούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ, οδηγώντας την Ελλάδα έξω από την ΕΕ, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος; Ή θα είναι ο νέος Luiz Inacio Lula da Silva, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος που ως πρόεδρος της Βραζιλίας αποδείχθηκε πολύ πιο φιλικός προς τις αγορές από ό,τι πολλοί φοβούνταν;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος της WSJ προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες του κ. Τσίπρα από την Κυριακή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία δείχνουν σε ποια κατεύθυνση πρόκειται να κινηθεί».
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης απέδειξε ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να γίνει ένας νέος Chavez, αφού θέλει πραγματικά να «σκίσει» τα μνημόνια και να σώσει την Ελλάδα από την υποτιθέμενη καταπίεση των ξένων πιστωτών της.
Ωστόσο σημειώνεται ότι αυτό που θέλει απέχει από αυτό που πραγματικά θα καταφέρει, τονίζοντας ότι άλλες κινήσεις υποδεικνύουν ότι τελικά θα ακολουθήσει την πορεία του Lula, καθώς θα αναγκαστεί να δεχτεί του όρους της Γερμανία και του ΔΝΤ.
«Αυτό θα συμβεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιο ισχυρό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η WSJ και υπενθυμίζει ότι «ο Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ και ως εκ τούτου δεν διαθέτει κάποια σοβαρή απειλή προς την ΕΕ».
Παράλληλα τονίζεται ότι ο Chavez είχε ως μοχλό πίεσης το πετρέλαιο ενώ ο Τσίπρας δεν έχει σχεδόν τίποτα, υπογραμμίζοντας:
«Όταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ ο Τσίπρας τους πει ότι «θα σκίσει το μνημόνιο.. αλλιώς» η άμεση απάντηση θα είναι «αλλιώς τι;».
Στο ίδιο μύκος κύμματος χαρακτηρίζει απογοητευτική κίνηση από τον "wannabe" Chavez, όπως αποκαλεί τον Τσίπρα, να τοποθετήσει τον πρόεδρο του ακρο-δεξιού κόμματος, ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τέλος σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ΕΕ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τονίζοντας ότι μία ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη θα ήταν επιζήμια μεν για την νομισματική ένωση, αλλά τα υπόλοιπα 18 μέλη θα προχωρήσουν.
Ωστόσο η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, θα οδηγηθεί σε απόλυτη αναταραχή με μεγαλύτερη χρεοκοπία και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.
Οι Έλληνες δεν θέλουν την παντοτινά αδύναμη δραχμή πίσω. Και ενώ αυτό θα μπορούσε να είναι η τιμή που η χώρα της Μεσογείου τελικά πρέπει να πληρώσει για να απαλλαγεί από το ζουρλομανδύα του ευρώ του, λίγοι Έλληνες πολιτικοί είναι πρόθυμοι να δεχθούν μια τέτοια δραστική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης