Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays Capital: Δύο οι επιλογές της πιθανής ανακοίνωσης ενός Grexit - Τυχαία... και ξαφνικά

Barclays Capital: Δύο οι επιλογές της πιθανής ανακοίνωσης ενός Grexit - Τυχαία... και ξαφνικά
Και οι δύο επιλογές θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στο ευρώ
Σημαντική υποτίμηση θα προκαλούσε στο ευρώ μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ανάλυση των Nikolaos Sgouropoulos και Marvin Barth της Barclays Capital, οι οποίοι σκιαγραφούν και τους δύο δρόμους που θα μπορούσε να λάβει ένα Grexit.
Σύμφωνα με τους δύο αναλυτές, μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν πιθανόν να λάβει μία από τις δύο διαδρομές: μία «τυχαία», όλο και βρώμικη έξοδο όπου η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει την Ευρωζώνη (και πολύ πιθανόν να χρεοκοπήσει) λόγω της εκροής καταθέσεων και μια απότομη, στρατηγική εξόδου η οποία έχει προγραμματιστεί, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
Και τα δύο αποτελέσματα θα προκαλούσαν σημαντική υποτίμηση του ευρώ, αλλά το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις.
Μια απρογραμμάτιστη έξοδος που πιθανόν να επιβληθεί στην Ελλάδα, μετά από αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, θα προκαλέσει εκροές καταθέσεων, πλήγμα στο ενεργητικό και επίμονη και επιταχυνόμενη ύφεση.
Η αβεβαιότητα, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, θα κρατήσει το ευρώ υπό πίεση.
Ωστόσο, η υποτίμηση μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι σε άλλες περιπτώσεις, αν μάλιστα οι εξελίξεις προκαλέσουν σταδιακή τιμολόγηση του κινδύνου.
Ως αποτέλεσμα, ενώ η μέση μεταβλητότητα μπορεί να είναι υψηλή κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων, μπορεί να μην υπάρχουν ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις στο ευρώ.
Μια στρατηγική, που έχει προγραμματιστεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταβλητότητας.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευτεί να αποκηρύξει τα χρέη της και να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, μετά την χρεοκοπία, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί πιθανότατα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ενώ οι αγορές είναι κλειστές ή υπάρξει κάποια "αργία".
Ενώ οι αγορές ήδη έχουν τιμολογήσει μια σημαντική πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας και του Grexit, μια έξοδος με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πιθανό να σοκάρει τις αγορές.
Ως εκ τούτου, η μέση ημερήσια μεταβλητότητα που προκαλεί η έξοδος μπορεί να είναι χαμηλότερη, αλλά μια ακραία ενδοημερήσια υποτίμηση του ευρώ κατά την πρώτη ημέρα συναλλαγών θα ήταν πιθανή, σε συνδυασμό με σημαντική μεταβλητότητα στη συνέχεια, καταλήγουν οι δύο αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης