Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: O ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να βελτιώσει την Ευρωζώνη... και τα θαλάσσωσε!

Economist: O ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να βελτιώσει την Ευρωζώνη... και τα θαλάσσωσε!
Ο Τσίπρας με περισσότερη δεξιοτεχνία θα μποσούσε να φέρει την Ευρωζώνη σε ένα πιο "ευτυχισμένο" μονοπάτι
Μία διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παρουσιάζει με νέο του άρθρο ο Economist, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη «καλύτερη», αλλά την πέταξε.
Σε μία περίοδο που τα σενάρια περί Grexit έχουν αναζωπυρωθεί ο Economist τονίζει ότι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνούσε με την άποψη του κ. Βαρουφάκη για το χρέος, θα έπρεπε να αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς την Ελλάδα εκτός ευρώ.
«Η γκάφα του κ. Βαρουφάκη είναι μια απλή υποσημείωση σε μια λίστα από ατυχίες που έχουν χαρακτηρίσει την άθλια εμπειρία της Ελλάδας στο ευρώ. Αλλά είναι απογοητευτικά τυπικό για μια κυβέρνηση που, για την υψηλή δημοτικότητα της στη χώρα της, έχει σπαταλήσει κάθε ευκαιρία να βελτιώσει τη θέση της, και, τελικά, εκείνη της ζώνης του ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της ελληνικής με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές που ζητούν θα ωφελήσουν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όχι μόνο τους Έλληνες, ωστόσο η διαπραγματευτική στρατηγική τους παραμένει αρκετά στενόμυαλη, αυτοκαταστροφική και αφελής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλά από τα λάθη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη εμπειρίας, καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι περίμεναν την «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. «Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία για αδράνεια, δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. Ούτε έχει βοηθήσει παίζοντας παιχνίδια με τους εταίρους του στο Eurogroup.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί από την ελληνική συνήθεια διαρροής δήθεν ιδιωτικών εγγράφων συζήτησης».
Μάλιστα υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν από την τακτική της ελληνικής πλευράς να διαρρέει δήθεν ιδιωτικά έγγραφα από τις συζητήσεις.
«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από δύο παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση: η προθυμία της ΕΚΤ να διατηρήσει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζές και αν θα επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης στο Eurogroup, για να κρατήσει τη χώρα στη ζωή» σημειώνεται.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος, ιδιαίτερα αν το Eurogroup δεν συμφωνήσει με την Ελλάδα σχετικά με τους όρους για την επέκταση του προγράμματος.
«Λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Μαρτίου» συμπληρώνεται.
Ωστόσο παραμένει αμετάβλητος ένας σημαντικός παράγοντας ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της επιθυμούν ένα Grexit, ενώ εκτιμάται ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν μειωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο Economist εκτιμά ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει κωλοτούμπτα που ενδεχομένως θα έχει μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση του.
Μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό, σε περίπτωση που κάνει κωλοτούμπα και δεδομένου ότι το 75% των Ελλήνων υποστηρίζει την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει εκκλήσεις για δημοψήφισμα ή νέες εκλογές.
«Η πραγματική ελληνική τραγωδία είναι ότι, με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρώπη σε ένα πιο ευτυχισμένο μονοπάτι. Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται απεγνωσμένα μια αντιπρόταση στην αποτυχημένη γερμανική έμπνευση των πολιτικών της λιτότητας» τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Ως πρωθυπουργός της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και οπλισμένος με ισχυρή δημοκρατική εντολή, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να επιδιώξει συμμαχίες κατά της υπερβολικής λιτότητας και για την χαλάρωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε μέρη όπως η Ιταλία και η Γαλλία, και ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΚΤ» καταλήγει το δημοσίευμα

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης