Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ριψοκίνδυνη κίνηση η αναθέρμανση των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας - Θα ενοχληθούν ΗΠΑ και Ευρώπη

CNBC: Ριψοκίνδυνη κίνηση η αναθέρμανση των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας - Θα ενοχληθούν ΗΠΑ και Ευρώπη
Η θερμή σχέση της Ρωσίας με την Κύπρο δεν είναι καινούρια, ωστόσο δοκιμάστηκε πολύ σοβαρά το 2013, όταν κατέρρευσαν οι κυπριακές τράπεζες
Eνδείξεις σταδιακής αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας διακρίνει το CNBC.
Όπως υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του, μετά την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου, το 2013, η οποία έπληξε καίρια Ρώσους επενδυτές και καταθέτες, θα πίστευε κανείς πως η Μόσχα δεν θα ήθελε καμία σχέση με τη Λευκωσία σήμερα.
Όμως μετά την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, την Τετάρτη 25/2 και τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, τα μηνύματα που απορρέουν είναι διαφορετικά.
Ρωσία και Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στον ρωσικό στόλο να έχει πρόσβαση στα λιμάνια της Κύπρου.
Πρόκειται για μια περίεργη συμφωνία, ιδίως τώρα που η Ρωσία βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους, λόγω Ουκρανίας.
Η θερμή σχέση της Ρωσίας με την Κύπρο δεν είναι καινούρια, ωστόσο σίγουρα δοκιμάστηκε πολύ σοβαρά το 2013, όταν κατέρρευσαν οι κυπριακές τράπεζες.
"Η συνάντηση Αναστασιάδη - Putin είναι σίγουρα σημαντική, όμως η Κύπρος πρέπει να προσέξει το εξής:
Η αναθέρμανση της σχέσης της με τη Ρωσία μπορεί να ενοχλήσει επικίνδυνα τους Ευρωπαίους, αλλά και τις ΗΠΑ", προειδοποιεί ο Timothy Ash, αναλυτής της Standard Bank.
"Το μήνυμα του Putin προς το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον είναι σαφές:
Η Ρωσία έχει συμμάχους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης", προσθέτει.
"Η πραγματικότητα είναι μία:
Η Κύπρος παρουσιάζει τις καλύτερες ευκαιρίες για τις δραστηριότητες των ρωσικών επιχειρήσεων", σχολιάζει από την πλευρά του ο Ian Ivory, σύμβουλος στη ρωσική νομική εταιρεία Goltsblat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης