Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο για τους επενδυτές

CNBC: Η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο για τους επενδυτές
«Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αγαπά να βρίσκεται στο προσκήνιο είναι η Ελλάδα»
Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέο τρίτο πακέτο διάσωσης, σχολιάζουν οι αναλυτές, μετά από τις αντιφατικές δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν και του eurogroup για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos αποκάλυψε ότι η Ευρωζώνη εξετάζει ένα νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα ύψους 30-50 δισ. ευρώ αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν πως δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις.
«Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αγαπά να βρίσκεται στο προσκήνιο είναι η Ελλάδα» σημειώνει περιπαικτικά ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade, τονίζοντας ότι «παρά την τετράμηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κάνει τολμηρές δηλώσεις ενώ δεν λείπουν και οι αντίθετες δηλώσεις από τους πιστωτές».
Την ίδια στιγμή ο Aslam υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό η Ελλάδα να δυσκολευτεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο τέλος του μήνα.
Μάλιστα προειδοποιεί ότι η κρίσιμη τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί από τους πιστωτές «μόλις η χώρα εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνουν αλλαγές στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα ο Michael Hewson της CMC Markets επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο για τους επενδυτές.
«Η Ελλάδα στην πραγματικότητα παραμένει αιτία ανησυχίας με τις αντιφατικές αντιδράσεις που έρχονται από την Αθήνα, με σεβασμό στην επιθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει την συμφωνία που φάνηκε να σφραγίζεται την προηγούμενη εβδομάδα» αναφέρει ο Hewson.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές αντιδράσεις από τους πολιτικούς στην Αθήνα για τη συμμόρφωση με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης» προσθέτει
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, έχουν αγγίξει «χαμηλό» σημείο, αφότου η Ελλάδα επιτέθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία το Σαββατοκύριακο.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε τις χώρες ότι δημιούργησαν έναν «άξονα» κατά της Αθήνας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων διάσωσης.
Η Γερμανία επίσης αναφέρθηκε στη δήλωση αυτή, κατηγορώντας την Ελλάδα για «foul play».
«Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτό ήταν ένα ασυνήθιστο foul. Δεν το κάνουμε αυτό στο Eurogroup, δεν είναι σωστό», ανέφερε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών χθες.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο του CNBC αξιωματούχοι της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης –και ως εκ τούτου του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας- έχουν «βαρεθεί» με το συνεχιζόμενο δράμα διάσωσης.
Μάλιστα, ένας αξιωματούχος της Γερμανίας δήλωνε στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε μια «προσβλητική» συμπεριφορά στη διάρκεια των συζητήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης