Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Independent: Η Ελλάδα έχει 4 επιλογές αλλά καμία δεν είναι καλή για την επίλυση της κρίσης

Independent: Η Ελλάδα έχει 4 επιλογές αλλά καμία δεν είναι καλή για την επίλυση της κρίσης
Grexit χωρίς αρνητικό αντίκτυπο θα ήταν κάτι σαν επιβίωση ύστερα από πυρηνικό πόλεμο
Οι επιλογές της Ελλάδας είναι πλέον σαφής, όμως καμία δεν είναι καλή για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, επισημαίνει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο συγγραφέας και πρώην τραπεζίτης Satyajit Das.
Η πρώτη επιλογή, σύμφωνα με τον Satyajit Das είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε παραχωρήσεις όσον αφορά την ωρίμανση των δανείων, τα επιτόκια, το χρέος να αντικατασταθεί με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και η μισητή τρόικα να μετονομαστεί.
Βάσει αυτού του σεναρίου φεύγει από το τραπέζι το πολιτικά δύσκολο θέμα του κουρέματος του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να πει ότι έχει εκπληρώσει την εντολή που έλαβε να αντισταθεί σε Ε.Ε. και Γερμανία και ότι ανέκτησε την ελληνική κυριαρχία και υπερηφάνεια.
Στην πραγματικότητα, όμως, λίγα έχουν αλλάξει, καθώς βάσει αυτού του σεναρίου, Ελλάδα και Ε.Ε. επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις μέσα σε 6 με 12 μήνες, καλούμενες να αντιμετωπίσουν τα ίδια θέματα.
Η δεύτερη επιλογή είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, κάτι ωστόσο που δεν είναι ακόμη σαφές πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τη χρηματοδότηση, επιταχύνεται η φυγή κεφαλαίων και επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίου.
Η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση θα μείνει χωρίς σαφή πηγή χρηματοδότησης, με την μετάβαση στη δραχμή ή κάποιο άλλο νόμισμα να καθίσταται αναγκαστική.
Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη καθώς παραμένει στο ευρώ, ενώ η Ε.Ε. και οι δανειστές της έχουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές ζημίες από τα δάνεια που έχουν δώσει.
Η τρίτη επιλογή είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αφήσει το ευρώ, με νέο πλέον νόμισμα τη δραχμή.
Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει χάος, η δραστηριότητα στην Ελλάδα θα καταρρεύσει, με την Ε.Ε. και τους πιστωτές της χώρας να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, όπως στη δεύτερη εκδοχή.
Παράλληλα, θα αποσταθεροποιηθεί το ευρώ.
Η τρίτη επιλογή επιτρέπει στην Ελλάδα να ανακτήσει τον έλεγχο του νομίσματος και των επιτοκίων, ενώ η οξεία υποτίμηση της νέας δραχμής θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, π.χ. στον τομέα του τουρισμού.
Η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να δημιουργήσει και να ελέγξει τις προμήθειες χρήματος θα βοηθήσει στον να αποκατασταθεί η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και θα παρέχει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης της κυβέρνησης.
Μια φθηνή νέα δραχμή, αν υπάρξουν σωστοί χειρισμοί, θα μπορέσει να αντιστρέψει τη φυγή κεφαλαίων, όσο θα μειώνεται η μείωση της αγοραστικής δύναμης, ενώ είναι δυνατόν το υποτιμημένο νόμισμα να προσελκύσει επενδύσεις και με τον καιρό η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, όπως συνέβη με τη Ρωσία μετά τη χρεοκοπία του 1998.
Η Ελλάδα, παράλληλα, ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, όμως εις βάρος του μειωμένου επιπέδου διαβίωσης καθώς οι τιμές εισαγωγών θα εκτοξευθούν στα ύψη, όμως εν τέλει μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη.
Η τέταρτη επιλογή είναι η Ελλάδα να υποκύψει στις πιέσεις των ευρωπαίων πιστωτών της και να συνεχίσει τον δρόμο της λιτότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις, σύντομα όμως η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα καταφέρει να κρατηθεί πιστή στις γραμμές της.
Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεκλεγεί με σαφή εντολή να διαχειριστεί τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, ή εναλλακτικά οι Έλληνες μπορεί να στραφούν στο φασισμό, με τη Χρυσή Αυγή να έρχεται στα πράγματα.
Η πιθανότητα επιβολής ακόμη και στρατιωτικού νόμου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Φυσικά, τα οικονομικά προβλήματα μένουν.
Τα προβλήματα, όμως, θα υπάρχουν και στην Ευρώπη.
Ένα Grexit θα προκαλέσει αναταραχές, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί, θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων, το ευρώ θα αποσταθεροποιηθεί και αν ισχύσει αυτό που λέγεται πως θα εξελιχθεί σε γερμανικό μάρκο, τότε η Γερμανία θα χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της.
Αν η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ, θα αρχίσει μια ολόκληρη κερδοσκοπία γύρω από το ποιος θα την ακολουθήσει, αλλά ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αμέσως θα υπάρξουν ανάλογα αιτήματα από χώρες με αντίστοιχα προβλήματα.
Άρα και πάλι θα υπάρξουν τριγμοί στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, αυτό που ισχυρίζονται ορισμένοι, ότι από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης, αυτό είναι σαν να λέμε ότι μπορεί κάποιος να επιβιώσει ύστερα από έναν πυρηνικό πόλεμο..
Στην πραγματικότητα, καταλήγει το άρθρο, δεν έχουν μείνει και πολλές επιλογές στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης