Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nielsen (UniCredit): Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη – Αν δεν θέλει να τηρήσει τους κανόνες να φύγει

tags :
Nielsen (UniCredit): Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη – Αν δεν θέλει να τηρήσει τους κανόνες να φύγει
Αλλάζει άρδην η στάση του επικεφαλής οικονομολόγου της UniCredit
"Αν δεν θέλουν να παίξουν με τους κανόνες (και οι τελευταίες εβδομάδες δίνουν ελάχιστη ελπίδα) θα πρέπει να ετοιμαστούν να φύγουν".
Με αυτήν την φράση ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank, Erik Nielsen, προσπάθησε να σκιαγραφήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, στην ανάλυση του Sunday Wrap, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αναιρεί όλα όσα είχε εκτιμήσει και είχε υποστηρίξει πριν.
Μάλιστα, ζητά από τους επενδυτές να "εκτιμήσουν σε τι δύσκολο συμπέρασμα μπορεί να προχωρήσει ένας βαθιά πεπεισμένος ευρωπαϊστής", όπως αυτός, δήλωσε ο Nielsen, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Goldman Sachs.
Ο λόγος;
Ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία να πληρώσει τις αποζημιώσεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό, σε συνδυασμό με αυτό που αποκάλεσε "κατάφωρη υποκρισία" και άγνοια των περιορισμών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προοιωνίζει ότι όλα τα μέρη πρέπει να προετοιμαστούν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει την επιλογή είτε να υπογράψει για τις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται σε αντάλλαγμα της ενίσχυσης που θα λάβει από τους Ευρωπαίους ή την αποδοχή της ζωής εκτός της ζώνης του ευρώ και τη σχεδόν βέβαια κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με τον Nielsen.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την πρώτη επιλογή, θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη δεύτερη, έτσι ώστε η έξοδος να γίνει τόσο ομαλή όσο είναι δυνατόν», είπε, προτείνοντας η επιλογή της μεταρρύθμισης ή της ρήξης να τεθεί στο εκλογικό σώμα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέχρι την Κυριακή, ο Nielsen ήταν σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Μόλις τον περασμένο μήνα, είπε ότι η κυβέρνηση είχε παραδοθεί στην "πραγματικότητα", ενώ η συμφωνία να τηρήσει το σχέδιο διάσωσης ήταν σε καλό δρόμο.
Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πλέον "ισχυρή" αρκετά για να διαχειριστεί την αποχώρηση.
Το να επιτρέψει στον εαυτό της να τρομοκρατείται από ένα έθνος μπορεί "να είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από ό, τι μιας αποχώρησης, έγραψε.
Μια ομαλή έξοδος ακόμα θα απαιτήσει τη μετατροπή του χρέους, που είναι τώρα σε ευρώ, σε νέες δραχμές και ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.
Η κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών για όλες τις ξένες απαιτήσεις και η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 40%.
Η σταθεροποίηση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία δεκαετία, ενώ θα προκληθεί μαζική μετανάστευση.
"Εξακολουθώ να έχω την ελπίδα ότι η λογική επιστρέφει στην ελληνική πολιτική σκηνή", δήλωσε ο Nielsen.
"Αλλά αν όχι, η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή στην άμμο, και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους ανθρώπους της να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες", καταλήγει ο Nielsen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης