Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Τι σηματοδοτεί για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή η νίκη Netanyahu στις εκλογές

CNBC: Τι σηματοδοτεί για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή η νίκη Netanyahu στις εκλογές
H αντίδραση του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου στη νίκη του Benjamin Netanyahu θα εξαρτηθεί από το τι μορφή θα λάβει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας
Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις στο επιχειρηματικό, πολιτικό και επενδυτικό τοπίο του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής από τη νίκη του κόμματος Likud του Benjamin Netanyah, στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη, 17 Μαρτίου, επισημαίνουν αναλυτές στο CNBC.
Με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων, το κόμμα του Benjamin Netanyahu κερδίζει 30 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ, νικώντας εύκολα την αντιπολιτευόμενη Σιωνιστική Ένωση του Isaac Herzog, που λαμβάνει 24 έδρες.
Πλέον έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ του Likud και άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Ορισμένοι εξέφρασαν την έκπληξή του από το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Σιωνιστική Ένωση να προηγείται, με τους ψηφοφόρους να επικεντρώνονται περισσότερο στα οικονομικά πλήγματα του Ισραήλ και λιγότερο στα θέματα ασφαλείας, στα οποία έδινε περισσότερο βαρύτητα ο Benjamin Netanyahu.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Eytan Gilboa, διευθυντή του Σχολής Διεθνούς Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Τελ Αβίβ, η αντίδραση του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου στη νίκη του Benjamin Netanyahu θα εξαρτηθεί από το τι μορφή θα λάβει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Όπως ανέφερε, θα εξαρτηθεί από τα άτομα που θα λάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια και κυρίως εκείνα που αφορούν τα οικονομικά θέματα, καθώς και αυτά της εξωτερικής πολιτικής, για να προσθέσει ότι «θα δούμε μια πολύ διαφορετική νέα κυβέρνηση».
Οι σχέσεις μεταξύ του Netanyahu και του για πολλά χρόνια συμμάχου του, τις ΗΠΑ, έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης προόδου στις αραβο-ισραηλινές ειρηνευτικές συνομιλίες, με τη Δύση να κρίνει τη στάση του Netanyahu αδιάλλακτη.
Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο Netanyahu απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις σχετικά με τη θέση του Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης, όπως ότι δεν θα υπάρξει λύση δύο κρατών και υποσχέθηκε για συνέχιση της κατασκευής κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη.
Ο David Hartwell, αρχισυντάκτης του περιοδικού Middle East Insider, ανέφερε στο CNBC ότι η νίκη του Netanyahu μετέτρεψε τις προοπτικές της αραβο-ισραηλινής ειρηνευτικής διαδικασίας που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, «αρκετά ζοφερές».
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που επέκρινε σφοδρά ο Netanyahu κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.
«Η σχέση μεταξύ Obama και Netanyahu είναι τόσο κακή όσο ποτέ», επισημαίνει ο Hartwell, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια άποψη στον Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ έχει εργαστεί ενεργά για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, γι' αυτό είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί σχετικά».
Ο Netanyahu, σημειώνει, έχει βασικά προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη γιατί αυτός έχει δίκιο και οι υπόλοιποι κάνουν λάθος.
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Gilboa επισήμανε ότι το πώς θα εξελιχθούν οι μελλοντικές διεθνείς σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του υπολοίπου κόσμου θα εξαρτηθεί από την προθυμία που θα επιδείξουν οι δύο πλευρές για συνεργασία.
Οι μελλοντικές σχέσεις εξαρτώνται από τις ΗΠΑ και τον τρόπο που θα τον προσεγγίσει ο πρόεδρος Οbama, ο οποίος μαζί με ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ήλπιζαν ότι θα απομακρυνόταν από την εξουσία.
Καθώς ο Netanyahu οδεύει στο να ξεκινήσει την τέταρτη θητεία του, ο αντίπαλός του Herzog παραδέχτηκε την ήττα του και επικοινώνησε με τον Netanyahu προκειμένου να τον συγχαρεί.
Η εκλογή νίκη, ωστόσο, είναι το εύκολο μέρος, με τα οικονομικά θέματα και το υψηλό κόστος ζωής να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του κοινού και τη φορολογία να αποτελεί καυτό θέμα για τους επιχειρηματίες.
Ο Stefan Borgas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας χημικών ICL, δήλωσε στο CNBC ότι ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για να διευκολύνει τις βιομηχανίες.
«Ανησυχούμε για τη φορολογική επιβάρυνση, τη ρυθμιστική αβεβαιότητα και τη συχνή αλλαγή των νόμων που έχουμε, ειδικά σε αυτή τη χώρα, έτσι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να το εξηγήσουμε στη νέα κυβέρνηση και του νέους υπουργούς, ώστε να δημιουργήσουμε κάποια σταθερότητα για τη βιομηχανία», ανέφερε.
Κανένας δεν είναι πεπεισμένος ότι τα οικονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν τόσο εύκολα, με τον ειδικό αναλυτή για τη Μέση Ανατολή Hartwell να δηλώνει στο CNBC ότι ο Netanyahu δεν έχει ακόμη καταλήξει σε λύσεις για τα εσωτερικά ζητήματα του Ισραήλ, όπως τη διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος και την ανισότητα.
«Αν αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μαζικές διαμαρτυρίες, όπως π.χ. για τη στέγαση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης