Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Independent: Ο Putin δελεάζει τον Τσίπρα υποσχόμενος προσοδοφόρες συμφωνίες για το φυσικό αέριο

Independent: Ο Putin δελεάζει τον Τσίπρα υποσχόμενος προσοδοφόρες συμφωνίες για το φυσικό αέριο
Ακόμη και αν ο Putin ήθελε να σώσει την Ελλάδα, η Ρωσία δεν είναι επαρκώς σταθεροποιημένη οικονομικά για να το κάνει
Σε μια περίεργη στιγμή έγινε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», εντείνοντας τις ανησυχίες πιθανής εγκατάλειψης της συμφωνίας με την Ε.Ε. υπέρ μιας άλλης προσφοράς από το Κρεμλίνο.
Πολιτικοί από την Ευρώπη εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή της Ελλάδας μακριά από τη συμφωνία με την Ε.Ε.
Ο Guy Verhofstadt, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, με μήνυμά του στο twitter τόνιζε ότι ο Putin δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, μόνον η Ε.Ε., ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, προειδοποίησε τον Αλ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι θα ήταν απαράδεκτο αν ο έλληνας πρωθυπουργός έθετε σε κίνδυνο την κοινή πολιτική της Ευρώπης όσον αφορά τη Ρωσία σε αντάλλαγμα μιας ρωσικής βοήθειας.
Το ερώτημα, όμως, που τίθεται, είναι αν μπορεί όντως ο Putin να σώσει την Ελλάδα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται στο άρθρο της Independent, είχε εναντιωθεί φραστικά στις οικονομικές κυρώσεις από τη στιγμή που εκλέχθηκε.
Η επίσκεψη άλλωστε του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα καταδεικνύει την καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
Όμως, ακόμη και αν ο Putin ήθελε να σώσει την Ελλάδα, επισημαίνεται, υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν είναι αρκετά σταθεροποιημένη οικονομικά για να το κάνει.
Η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τον Christian Odendahl του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (Centre of European Reform), είναι σε μεγάλους μπελάδες.
«Αν και η τιμή του πετρελαίου και το ρούβλι έχουν σταθεροποιηθεί, η ρωσική οικονομία θα πρέπει να βαδίσει εν μέσω μιας μακράς, βαθιάς και οδυνηρής ύφεσης», σημειώνει.
Αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει ξανά, θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε οικονομική κρίση, επισημαίνει και προσθέτει ότι η Ρωσία θα έπρεπε τότε να ανησυχεί για τα δικά της: υψηλά επιτόκια, περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πληθωρισμό, που θα μείωνε το διαθέσιμο εισόδημα και επιδεινώνοντας την ύφεση.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα σκοπεύει να επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με τη Ρωσία, ενισχύοντας τους δεσμούς της εκεί.
Η Ελλάδα ίσως να έχει μια υπεδύναμη σύμμαχο, αν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης δεν ευοδωθούν στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης