Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Negative για τις ελληνικές τράπεζες η επανεξέταση του αναβαλλόμενου φόρου από την Κομισιόν

tags :
Moody's: Credit Negative για τις ελληνικές τράπεζες η επανεξέταση του αναβαλλόμενου φόρου από την Κομισιόν
Oι ελληνικές τράπεζες υπολογίζουν στα κεφάλαιά τους 12,8 δισ. ευρώ από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Πιστωτικά αρνητική θεωρεί την εξέλιξη να επανεξεταστεί από την Κομισιόν ο νόμος για τον αναβαλλόμενο φόρο στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιταλία, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, εκτιμώντας ότι μπορεί να προκύψει ανάγκη για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τη Moody's, η απόφαση να αναγνωριστεί η αναβαλλόμενη φορολογία στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.
Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τότε σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελεί μια παράνομη κίνηση.
Υπό αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές τράπεζες, όπως και οι υπόλοιπες του Νότου, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές του τρόπου υπολογισμού των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία και να αναζητήσουν τρόπου να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Αυτό θα σημάνει την ανάγκη για νέες αυξήσεις κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζουν στα κεφάλαιά τους 12,8 δισ. ευρώ από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Προς το παρόν, η Κομισιόν εξετάζει αν και κατά πόσο τα στοιχεία, τα οποία απαίτησε από τα κράτη-μέλη, συνιστούν ικανό λόγο για την επίσημη και πλήρη διερεύνηση του ζητήματος, ενώ διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και των μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται πως, βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΚΤ το 2014, οι τέσσερις χώρες του νότου κατέχουν 40 δισ. ευρώ σε DTAs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης